Biznis

Zečević: Ekonomski pobjednik je onaj ko prvi imunizuje stanovništvo

Virus kovid 19 trajno je promijenio neke globalne geopolitičke odnose, a neke procese ubrzao, ali najočiglednije je da se ubrzava ekonomski razvoj Kine, jer ova zemlja brže izlazi iz krize nego ostatak svijeta, kaže profesor beogradskog Instituta za evropske studije Slobodan Zečević.

Zečević: Ekonomski pobjednik je onaj ko prvi imunizuje stanovništvo
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

On ocenjuje i da će onaj ko prvi vakcinše stanovništvo, ko prvi vrati život i privredu u normalu, biti u ekonomskoj prednosti.

Navodi i da Kina preko vakcina koje stižu u zemlje trećeg svijeta pojačava i širi svoj politički i ekonomski uticaj i da je korona kriza, kaže, samo ubrzala procese konfrontacije i povećala tenzije između Kine i SAD.

To, istorijski gledano, podsjeća na Hladni rat Rusije i Amerike, navodi Zečević u intervjuu za Magazin Biznis i dodaje da je razlika što su sada ove dvije zemlje međusobno ekonomski integrisane.

Kina preko vakcina širi “meku moć” u zemlje trećeg svijeta, pa i u Srbiju, dok Evropa to ne može da radi, jer nema dovoljno vakcina ni za sebe, smatra Zečević.

Takođe, EU Srbiji zamjera neusklađenost spoljne politike sa evropskom, a sa druge strane, ne nudi nam ni maglovitu viziju o proširenju, naveo je Zečević.

Podseća da je Kina čak i prošle godine, kad je globalna privreda bila u padu, imala rast privredne aktivnosti.

– To stvara nervozu kod SAD koje ne žele da dozvole da postanu broj dva, već imaju namjeru da sačuvaju svoj primat. Korona kriza je samo na neki način ubrzala procese konfrontacije i povećala tenzije između Kine i SAD. To, istorijski gledano, podsjeća na Hladni rat Rusije i Amerike, ali ipak ima nekih bitnih razlika u tom sukobu. Ogromna je razlika jer je sada ekonomska razmena i ekonomska povezanost između Kine i SAD velika.

Na pitanje kako je sada tokom pandemije i vakcina, umjesto zdravstvenog, postala geopolitičko i ekonomsko pitanje, Zečević kaže da je razlog u želji Kine da svoju “meku moć”, preko vakcina ostvari u mnogim zemljama trećeg svijeta.

FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

– Recimo, Kina daje Africi velike količine vakcina i na taj način na ovom kontinentu ostvaruje veliki uticaj. Jer, Afrika je takođe zanimljiva, pošto je demografski veoma dinamična. Očekuje se da u jednom trenutku i Afrika krene u ekonomski razvoj. Takođe, riječ je o kontinentu koji ima razne sirovine i zato Kina na taj način pokušava da zauzme geostrateški položaj. To isto radi i kod nas, što preko vakcina i medicinske opreme, što preko toga da viškove novca plasira u infrastrukturne projekte.

Zečević dodaje da postoji velika želja kineskih vlasti da se oslobode tih viškova novca i ne drži ih na računima u inostranstvu, jer je to nesigurno, već ih ulažu u infrastrukturu širom sveta.

Njima je to važno, jer tako lakše izvoze svoju robu. A oni bi, naravno, želeli da velike količine njihove robe stignu širom sveta i zato im je važna brzina prilikom izvoza, navodi Zečević.

Podsjeća da je još u martu 2020. godine stigao prvi avion kineske pomoći Srbiji i da su nam Kinezi čak poslali i stručnjake, doktore koji su nam pomagali u borbi protiv korona virusa.

– Evropa je zbog toga bila jako nervozna i mi, evo, sada vidimo u izvještaju Evropskog parlamenta kritiku zašto se nismo pridružili spoljnoj politici EU, jer oni smatraju da na taj način Kina ovdje ostvaruje svoj uticaj – rekao je profesor.

Na pitanje zašto Evropa na taj način ovde nije ostvarila svoj uticaj i da je tek kasnije, i to nakon prozivki, stigao prvi avion evropske pomoći u Srbiju, Zečević kaže:

– Preciznije, EU je samo platila transport aviona, što nije mala cifra. Ali, činjenica je da smo mi djelimično platili tu medicinsku opremu.

Kako je rekao, preko vakcina Evropa ne može da ovdje ostvaruje uticaj, jer oni nemaju dovoljno vakcina ni za sebe.

Pročitajte još

– Paster je, recimo, bila vodeća kompanija u svijetu za vakcinu. Riječ je o francuskoj firmi i veliko je razočarenje što ova kompanija nije imala vakcinu protiv kovida. Ali, razlog je i u tome što zemlje članice nisu jedinstvene i što nisu dovoljno ulagale u razvoj vakcine.

Dodaje da je vacina i veliki biznis, pa Evropa očekuje da zaradi od svoje vakcine.

Takođe, naglašava da je naša spoljna politika Srbije jedinstvena u Evropi i potpuno originalna.

– Nemamo sankcije prema Rusiji i izbjegavamo da izglasamo bilo kakve rezolucije EU, kada je riječ o osudama Rusije i Kine – rekao je Zečević, ali je zamjerio što Srbija ne glasa za one rezolucije koje se odnose na kršenje ljudskih prava u Kini i Rusiji.

On smatra da je problem i u tome sto za sada od Evrope dobijamo samo maglovita obećanja o proširenju, ništa konkretno. “Drugo, kad je riječ o našoj politici prema Kosovu, Republici Srpskoj ili Crnoj Gori, mi uvijek imamo kontraefekat. Jer, evropska politika je u tim pitanjima direktno protiv naših interesa. Odnosno, vodeće države su protiv”, napominje Zečević.

Dodaje da mi imamo potrebe za investicijama, a da nam EU daje vrlo malo pomoći i da novac koji dobijamo ne može da se poredi sa onim što oni daju Hrvatskoj, Bugarskoj, a to su milijarde evra godišnje.

– A mi, recimo, dobijemo 200 miliona. Zamislite kolike investicije bismo imali mi u oblasti ekologije, koliko bismo ulagali u termoelektrane, kad bismo imali taj novac – naveo je Zečević.

On smatra i da u EU ne znaju šta hoće i da nemaju ozbiljan program za uključivanje Srbije u EU, a da je francuski predsednik Makron “praktično zaustavio politiku

Prihvati notifikacije