Gradovi

“Žele da nas ovdje ne bude” Pucnjava na 3 djece u Ugljaru zastrašivanje Srba

Nepoznate osobe su sinoć oko 22 časa pucale na srpsku djecu, neposredno pored osnovne škole u Ugljaru, potvrdila je direktorka škole u tom mjestu Vesna Martinović.

“Žele da nas ovdje ne bude” Pucnjava na 3 djece u Ugljaru zastrašivanje Srba
FOTO: RINGIER

Povrijeđenih nema, napomenula je ona.

Pored škole “Ugljare” u istoimenom mjestu u blizini Kosova Polja, nepoznate osobe su ispalile nekoliko hitaca u pravcu troje djece koja su u tom trenutku prolazila pored škole.

Na licu mjesta policija je pronačla dvije čaure, potvrdio je za Tanjug komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković.

– Bili su to učenici naše škole, a mogao je da bude bilo ko. Važno je da je neko namjerno pucao na djecu. To je još jedan pritisak na nas koji ovdje živimo i jedino kako ovo treba da razumijemo, jeste da neko želi da Srba ovdje ne bude i da nas otjeraju odavde – kaže direktorka Martinović.

Kako javlja dopisnik Tanjuga sa Kosova i Metohije, prolazeći pored grupe djece, zaustavio se automobil iz koga se jedna osoba na albanskom jeziku obratila dječaku koji je prolazio pored škole, i kada nije dobilo  odgovor, izvadilo je pištolj i počelo da puca.

– Shvatio je da ga dječak ne razumije i da je Srbin – tvrdi direktorka Martinović.

Pročitajte još

Danas je mjesto incidenta obišla i gradonačelnica Gračanice dr Ljiljana Šubarić, koja je izjavila da je to vandalski i opasan čin.

“Moja molba sugrađanima je da ih pozivam na mir, da se suzdrže, a međunarodnu zajednicu pozivam da reaguje i kao što sam rekla, nadam se da će istraga biti uspješna i da se počinioci pronađu i adekvatno kazne. A ja ću danas razgovarati sa roditeljima, sa direktorima škola i ono što ću uraditi, pozvaću predstavnike KFOR-a i Karabinjera. Već sam razgovarala sa komandirom policije i da vidimo šta možemo preduzeti da obezbijedimo bezbjednost našoj djeci i naših sugrađana uopšte, ne samo u Ugljaru nego na čitavoj teritoriji opštine Gračanica – rekla je dr Šubarić.

Mještani Ugljara kažu da svakodnevno doživljavaju provokacije i zastrašivanja, posebno što kroz selo prolazi veliki broj automobila, izbjegavajući gužvu na magistralnom putu Priština – Peć, preko Kosova Polja.

– Cilj je da se Srbi odsele odavde i na svaki način oni zastrašuju srpski narod koji je ovdje u Ugljaru. Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava, mislim na pucanje iz pištolja. Ranije smo imali isto ovdje pisanje raznih grafita – kaže  predstavnik sela Ugljare, Lazar Galić dok njegov komšija i sekretar Crvenog krsta, Jovica Mitrović, tvrdi da je u posljednje vrijeme učestalo i prisustvo pripadnika Specijalne policije u selu i često legitimisanje mještana.

– Ono što mene kao građanina još više plaši jeste to što dolaze godišnji odmori, pa će broj Albanaca, ovih mladih koji su po inostranstvu, biti još veći na prostoru Kosova i Metohije. Samim tim postoji opasnost da dođe do još većih problema prema stanovništvu koje je ostalo ovdje da živi – smatra Mitrović.

Ugljare je većinski srpsko selo i nalazi se uz samo Kosovo Polje, koje je do 1999. godine takođe bilo većinski srpsko, a u kome trenutno živi samo nekoliko desetina Srba.        

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije