Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Željeznica za po kući

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Muž direktor, a žena mu šefica kabineta, plus šefica projekta, preko kojeg stiže kredit za „peglanje“ dugova firme. Tako, ukratko, izgleda top menadžment u Željeznicama RS a.d. Doboj; kao da je u pitanju kiosk u predgrađu ili neki porodični poslić za po kući, a ne gigant od strateškog interesa za RS, i u većinskom vlasništvu RS, i sa gigantskim dugovima, koje će, decenijama, vraćati građani RS.

Ali, nije to nikakav problem! Kako nije? Pa lijepo. Narod ćuti, eksperti ćute, Komisija za utvrđivanje sukoba interesa se nije ni počešala, opozicija ima preča posla… Ne oglašava se čak ni Svjetska banka, koja je dala kredit Željeznicama RS, uz ultimativni uslov da menadžment kompanije bude striktno odvojen od jedinice za implementaciju. Istina, vjerovatno im se nikad, za 70 i kusur godina njihove istorije, nije desilo da bračni par drma i kompanijom i projektom.

Uostalom, što bi se Svjetska banka i bavila našim željezničarsko-bračnim problemima; njima će, garant, biti vraćeno tih 50 i kusur miliona evra. Stavili smo mi svoje unuke pod hipoteku. Što bi se, dakle, tamo u Washington D.C. trzali, kad nadležni ministar RS tvrdi da bračni par na čelu našeg preduzeća, koje će našim parama vraćati tuđe dugove, „nije neki problem“.

„Nema tu nikakvog sukoba interesa“, skresao je ministar saobraćaja javnosti pravo u brk. I šta? Ništa. Nikom ništa. Tjeraj dalje po iste pare! Za naše pare. Uostalom, može im se. Pored nas, ovakvih, što plaćamo i ćutimo, možda je zaista ne samo Željeznica, nego i cijela Republika Srpska poslić za po kući, za odabrane bračne parove, strine i kumove.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO