Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zemlja apsurda

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Da je Bosna i Hercegovina zemlja apsurda to je svima poznato, ali svakim danom imamo sve više primjera koji potvrđuju da nismo sve vidjeli kada je riječ o glupostima koje čine naši funkcioneri.

Zadnji takav slučaj je bio u Kotor Varošu, gdje je savjetnik načelnika tužio opštinu da mu namiri štetu, jer su mu psi lutalice uništile automobil.

Da li on po zakonu ima pravo na to? Ima, to nije sporno.

Međutim, da li  je moralno da tužiš opštinu od koje dobijaš platu i koja te zaposlila kada si ostao bez posla? Mislim da nije.

To je isto kao da direktor neke firme tuži vlasnika što mu je mala plata. Šta mislite, koliko bi još poslije toga ostao na toj funkciji? Vjerovatno jako kratko.

Ali kada si funkcioner i političar, to možeš.

Upravo pitanje morala je ono o čemu bi se moglo pričati sa skoro svim našim političarima i funkcionerima. Za većinu njih to je strana riječ za koju ne znaju ni šta znači.

Nije savjetnik iz Kotor Varoša jedini koje se ogriješio na ovaj način; možemo cijeli dan nabrajati i puno veće primjere.

Skoro svaki funkcioner, koji je bio u prilici, uzeo je i bijeli hljeb. Malo su im bile plate od nekoliko hiljada marka, pa daj da uzmemo i još malo da imamo za „crne dane“.

Skoro da ne postoji državna institucija u kojoj ne radi bar pet rođaka sadašnjeg ili bivšeg šefa.

Sve to utiče na mlade, ali sve više i starije osobe, koji svakodnevno napuštaju BiH, jer ne žele da žive u takvom sistemu.

Povećanje plate ili penzije za 30 maraka nije ono što bi moglo promijeniti ovu državu.

Ono što nam je svima potrebno jeste moralna odgovornost, pa da svako odgovara za ono što (ne) radi.

Vrijeme je da se svi probudimo i kritički posmatramo šta i ko radi od funkcionera, bilo na lokalnom ili državnom nivou.

Tek kada oni budu u strahu od „običnih građana“ možemo očekivati da će konačno raditi ono za šta su plaćeni i da neće na sve načine pokušavati da se domognu što više para.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO