Društvo

Živković Rajilić: Crkva treba da se uključi u rješavanje problema žena žrtava rata iz Srpske

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić izjavila je za Srpskainfo da će pokrenuti pitanje pomoći pravoslavnih crkava ženama koje su prošle torturu u proteklom ratu.

Živković Rajilić: Crkva treba da se uključi u rješavanje problema žena žrtava rata iz Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Božica Živković Rajilić

Istakla je da za razliku od žena u Srpskoj žrtve iz Federacije BiH, koje su pretrpile silovanja i mučenja, imaju pored zvaničnih institucija ogromnu podršku i pomoć od vjerskih zajednica i poglavara.

U tom pravcu treba da se kreću i institucije u Republici Srpskoj. Mi za sada nemamo nikakvu podršku sveštenika, osim blagoslova koji smo dobile od patrijarha Irineja. Žene su često ljute i ogorčene zbog toga jer 99 odsto njih redovno ide u crkvu i daju svoje priloge, a sveštenici veoma rijetko ili nikako sa njima pričaju o njihovoj muci i onome što ih muči. U psihološkom oporavku žena, crkva bi mogla mnogo da doprinese i pomogne, jer kako mogu drugi vjerski poglavari da obilaze i pomažu unesrećene, mogli bi i naši – izjavila je Rajilićeva.

Povodom današnjeg predstavljanja u Sarajevu “Priručnika za vjerske službenike za rad sa ženama silovanja u ratu”, koji je nastao u saradnji grupe autora i Međureligijskog vijeća BiH, Rajilićeva kaže da niko iz Republike Srpske ne zna ko stoji iza tog priručnika.

– Nijedno udruženje žrtava iz Srpske nije upoznato o tome, kao ni institucije. Pitamo se da li su o pisanju tog priručnika bile informisane vladike u RS i Sekretarijat za vjere RS – poručuje Rajilićeva.

Prihvati notifikacije