Kultura

"ŽIVO U NEŽIVOM" Izložba VARIRANE REPETICIJE Alekse Vidakovića sutra u Kamenoj kući

Izložba „Varirane repeticije“ akademskog slikara Alekse Vidakovića biće otvorena sutra u 19 časova u Kamenoj kući tvrđave Kastel.

"ŽIVO U NEŽIVOM" Izložba VARIRANE REPETICIJE Alekse Vidakovića sutra u Kamenoj kući
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Dosadašnji slikarski radovi A. Vidakovića baziraju se na likovnoj problematici poetike vizuelnog u domenu slikarstva postgeometrijske apstrakcije. Djela ovog mladog umjetnika nadahnuta su idejom vizuelnog predstavljanja ,,živog u neživom’’ i upućuju nas na sasvim suveren poetski svijet i na jedan osoben slikarski izraz kroz koji autor iznosi svojevrsni ,,iskaz’’ o svijetu u kome živi. U ovim slikama odražava se težnja ka suptilnom i skladnom odnosu i specifičnom problemski razvijenom teorijom kojom se ispred, kroz i izvan djela integrišu brojna sagledavanja refleksije i autorefleksije sopstvenog rada koje ova brojna interesovanja (grafika, slika, dizajn, novi mediji) Vidaković uspješno integriše u veoma čisto i svedeno slikarsko rješenje. Konstruktivno kompoziciono rješenje, varirana repeticija sa gradiranim rasporedom, senzibilnost i rafiniranost u pogledu odabira određenog tona, varijabilnost i težnja ka što čistijim i koloristički artikulisanim plohama, ukazuju na kompleksnu likovnu problematiku i zavidnu slikarsku kulturu.

Izložbom novog ciklusa slika Aleksa Vidaković na izvjestan način opcrtava i svoja dosadašnja umjetnička istraživanja u kojima problematizuje estetske domete i granice savremene umjetničke prakse i aktuelne visokotehnološke stvarnosti kroz prostorne odnose, vidljive i nevidljive, kroz emotivnost i osjećajnost.