Svijet

ZNAČAJAN DAN ZA SJEVERNU KOREJU Putin među prvima čestitao Kim Džong Unu

Ruski predsjednik Vladimir Putin je među prvim stranim liderima koji je poslao čestitku sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu povodom proslave 71 godine od formiranja Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK), javili u danas sjevernokorejski mediji.

ZNAČAJAN DAN ZA SJEVERNU KOREJU Putin među prvima čestitao Kim Džong Unu
FOTO: EPA/KCNA, EPA/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / RAS SRBIJA

Dragi gospodine Kim Džong Un, molim vas da prihvatite moje iskrene čestitke povodom 71 godine od formiranja DNRK. Odnosi između Ruske Federacije i Sjeverne Koreje su prijateljski i konstruktivni, što je u potpunosti potvrđeno na našem susretu u aprilu u Vladivostoku – istakao je Putin u telegramu čestitke upućene Kim Džong Unu.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA navodi da je Putin izrazio uvjerenje da će dalji razvoj bilateralnog dijaloga i saradnje u raznim oblastima ispuniti interese naroda obje zemlje i da će biti u službi cilja za poboljšanje bezbjednosti i stabilnostosti Korejskog poluostrva i sjeveroistoka Azije u cjelini.

Sjeverna Koreja formirana je 9. septembra 1948. godine i za danas su širom te zemlje planirane brojne manifestacije. Ove godine neće biti vojne parade u Pjongjangu jer nije datum nije okrugao.