Gradovi

“Žrtva boraca ne smije biti uzaludna” U Zvorniku obilježeno 30 godina od oslobođenja grada (FOTO)

U Zvorniku je danas služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na centralni spomenik za 1.080 boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježeno 30 godina od oslobođenja grada od muslimanskih paravojnih formacija.

“Žrtva boraca ne smije biti uzaludna” U Zvorniku obilježeno 30 godina od oslobođenja grada (FOTO)
FOTO: SRNA

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih boraca, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, gradonačelnik Zvornika, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odbornici u Skupštini grada, predstavnici zvorničke Policijske uprave i Centralnog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da je danas punih 30 godina od oslobođenja Zvornika i pokušaja da ovaj grad okupiraju muslimanski ekstremisti.

Pročitajte još

– Muslimanski ekstremisti, koji su se naoružavali iz raznih izvora i tadašnjeg sekretarijata unutrašnjih poslova i teritorijalne odbrane, širili su početkom aprila 1992. godine ideologiju da će oni da drže grad Zvornik pod kontrolom – rekao je Marković novinarima.

On je istakao da su se Srbi tih dana, ali nešto sa zakašnjenjem, organizovali i da su one koji su imali osvajačku i veoma pogrešnu ideologiju spriječili u tome.

Marković naglasio da građani Zvornika ne treba nikada da zaborave ovaj datum, jer su na taj dan muslimani ubili u sanitetskom vozilu Radeta Radovića zvanog Luka, koji je bio prva srpska žrtva u Zvorniku.

– Zato ovaj dan koji je srpskom narodu donio slobodu, koja je branjena u odbrambeno-otadžbinskom ratu, obilježavamo na dostojanstven način, odajući poštu poginulim borcima koji su tu slobodu stvarali – rekao je Marković.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida gradske Boračke organizacije i potpredsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Zvornik Milan Manojlović rekao je da je ovo veoma važan datum jer je to početak stvaranja Republike Srpske.

– To je zasluga svih onih koji su dali živote za odbranu srpskog roda, kada je srpski narod napadnut na svojim ognjištima i bio prisiljen da uđe u rat koji nije želio – istakao je Manojlović i dodao da su ti aprilski dani bili teški, ali da se narod organizovao i sa Vojskom Republike Srpske branio svoja ognjišta.

Protojerej-stavrofor Vidoje Lukić rekao je da žrtva boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu ne smije da bude uzaludna, da se Republika Srpska mora čuvati i predati u nasljeđe pokoljenjima koja dolaze da je i oni čuvaju kao najveću svetinju stvorenu voljom srpskog naroda.

Prihvati notifikacije