Politika

ZVIZDIĆ ODGOVORIO DODIKU "Predlažem da posjeti Vašington umjesto neproduktivne polemike"

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić u razgovoru za Klix odgovorio je članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji je komentarisao Zvizdićevu posjetu Vašingtonu i sastanke sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država.

ZVIZDIĆ ODGOVORIO DODIKU "Predlažem da posjeti Vašington umjesto neproduktivne polemike"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Denis Zvizdić

Izjave gospodina Dodika u vezi sa mojim prisustvom na godišnjem zasjedanju MMF i Svjetske Banke, kao i sastancima sa dužnosnicima SAD su van svake logike, u sukobu su sa činjenicama i vazećim zakonima i izraz su lične i institucionalne frustracije – kazao je.

On je istakao da obavlja i da će nastaviti u skladu sa zakonom obavljati funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH sve do imenovanja novog mandatara i saziva, piše Klix.

Pročitajte još

– Pri tome će moj primarni zadatak biti zaštita interesa BiH, njenog integriteta, suvereniteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, kao i jačanje odnosa sa prijateljskim zemljama, poput SAD, u cilju unapređenja evroatlantskih integrativnih procesa, jačanja bezbjednosti i stvaranja uslova za ekonomski prosperitet i unapređenje regionalne saradnje – dodao je.

Zvizdić ističe da zbog svega navedenog nema potrebu polemisati sa Dodikom u vezi sa njegovim antiustavnim namjerama da stvori uslove za dominaciju entiteta nad državom ili da bude vrhovni arbitar za sve nadležnosti u BiH.

– Ustvari, predlažem da gospodin Dodik, umjesto neproduktivne unutrašnje polemike, posjeti SAD i Vašington i objasni svoje stavove u vezi sa NATO integracijama i vanjskom i regionalnom politikom BiH –  rekao je Zvizdić.