Politika

"Кoje su to nove okolnosti" Miličević pita Dodika kako se došlo od toga da se od sudije iz Srpske traži da napusti Ustavni sud BiH do toga da najavi izbor novih sudija

Sarajevski dogovor Milorada Dodika u suprotnosti je sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

Milan Milicevic SDS
FOTO: MIOMIR J AKOVLJEVIĆ/RINGIER

Poručio je ovo predsjednik SDS Milan Miličević komentarišući jučerašnji dogovor stranaka koje čine vlast na nivou BiH, a koje su dogovorile da se u Parlamentarnoj skupštini BiH, krajem avgusta, usvoji set evropskih zakona i imenuje ministar finansija.

Lider SDS kaže da je umjesto zakona o Ustavnom sudu i ispraćanja stranih sudija, Milorad Dodik ponudio radnu grupu i sve ostale evropske zakone.

– Ponovo je na djelu grubo kršenja zaključaka Narodne skupštine na štetu Republike Srpske – kaže Miličević.

On ističe da su zaključci Narodne skupštine jasni i crvena su linija ispod koje se ne može ići.

– SDS od njih neće odustati. Branićemo ih od svih koji koriste Ustavni sud da urušavaju Republiku Srpsku, ali i od onih koji su spremni to tolerisati radi ličnih interesa, strahova i ucjena. Zato, dok ne ispratimo strance iz Ustavnog suda i ne dobijemo Zakon o Ustavnom sudu, SDS neće podržati nijedan od zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije – kategoričan je Miličević. On kaže da ne zna da li je Milorad Dodik podlegao strahu od Tužilaštva BiH, kao ni to da li je ova kapitulacija rezultat toga što mu je SIPA pokucala na vrata i što puca pod pritiscima i ucjenama stranaca.

Pročitajte još

– Ali znam da niko, radi ličnih interesa, ne smije prihvatati trule kompromise na štetu Republike Srpske. Ako nemaju hrabrosti i odvažnosti da istraju u zaštiti Republike Srpske od nasilja Ustavnog suda, bilo bi časno da se povuku. Dovoljno je časnih koji su hrabri i kojima Republika Srpska nije na prodaju – ističe Miličević.

Milorad Dodik, kaže Miličević, treba da objasni i poslanicima i građanima Srpske kako smo došli od toga da od sudije iz Republike Srpske tražimo da napusti Ustavni sud BiH do toga da najavi izbor novih sudija.

– Кoje su to nove okolnosti? Da li su otišle strane sudije, hoće li biti poništena izmijenjena i neustavna pravila prema kojim Ustavni sud može funkcionisati i bez sudija iz Republike Srpske? Jesmo li zaštitili državnu imovinu Republike Srpske? Ili je od svega toga važnija jedna ministarska pozicija i strah od ponovnog dolaska SIPA!? I na kraju da li je dio pogodbe i ono što je na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara – izgradnja zgrade UIO vrijednosti preko 100 miliona КM – pita predsjednik SDS.

Na kraju, Miličević poručuje da niko nema pravo da ponižava Narodnu skupštinu i da su poslanici jedini koji van snage mogu staviti njene zaključke.

– Da smo istinsko demokratsko društvo danas bi ostavke podnijeli i Dodik i njegova četiri delegata u Domu naroda PS BiH koji su, suprotno zaključcima Narodne skupštine, podržali Zakon o slobodi pristupa informacijama kao jedan od evropskih prioriteta. SDS će se boriti da zaštiti dignitet Narodne skupštine i zaključke kojima se štiti Republika Srpska od devastacije putem Ustavnog suda BiH. Štitićemo ih od izdajničke politike SNSD i njihovih federalnih partnera – poručio je Miličević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije