Društvo

Dogovor sindikata i uprave: Radnicima “Aerodroma” plate veće za oko 120 KM

Zaposlenima u javnom preduzeću “Aerodromi Republike Srpske” od novembra će plata biti uvećana za 12 odsto, potvrdila je za Srpskainfo izvršna direktorka za komercijalne poslove Vesna Mirjanić.

Aerodrom Banjaluka
FOTO: NATAŠA TELEBAK/RAS SRBIJA

Ovo preduzeće ima 73 radnika, prosječna neto plata iznosi oko 1.000 maraka, a zaposlenima se isplaćuju još topli obrok, prevoz i regres.

– Pregovarali smo s predstavnicima Sindikata saobraćaja i veza i postigli sporazum da povećamo cijenu rada sa 135 na 150 maraka. I ranije smo razmišljali o povećanju, ali kako je zbog pandemije virusa korona došlo do obustave saobraćaja imali smo niz problema u poslovanju, nedostatak novčanih sredstava i nismo bili u prilici to da uradimo. Ovo je sada prvi korak da nagradimo ljude za rad, jer su zbog povećanog obima saobraćaja angažovani i prekovremeno – rekla je Mirjanićeva, uz napomenu da dogovorenim povećanjem plata nije obuhvaćen menadžment “Aerodroma RS”.

Pročitajte još

Procjene su da će, sa ovim povećanjem, za bruto plate i naknade radnika na godišnjem nivou biti potrebno 1,6 miliona KM.

Vesna Mirjanić ističe i da će, zbog povećanog obima posla, u narednom periodu biti prinuđeni da zaposle još ljudi. Koliko, ne može da precizira.

– Vidjećemo koliko sredstava budemo mogli obezbijediti za plate i u skladu sa tim ćemo postepeno povećavati broj radnika. Mi nismo u mogućnosti da to radimo iz vlastitih prihoda; oslonjeni smo na subvenciju Vlade RS, koja trenutno iznosi 1,9 miliona KM, i tražimo i od njih da imaju sluha – zaključila je ona.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu