Društvo

UČE DRUGARE KAKO DA SE SUPROTSTAVE NASILJU Kako su đaci iz Doboja postali vršnjački savjetnici

Đaci tri srednje škole iz Doboja su na Hajdučkim vodama učestvovali na trening-seminaru i nakon obuke se upisali na listu od 200 vršnjačkih savjetnika u Republici Srpskoj.

UČE DRUGARE KAKO DA SE SUPROTSTAVE NASILJU Kako su đaci iz Doboja postali vršnjački savjetnici
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Oni će nakon obuke, koju je organizovala institucija Ombudsmana za djecu Republike Srspke, kako edukatori i savetnici za borbu protiv nasilja u svojim školama obučiti drugare kako da se bore protiv vršnjačkog nasilja ne samo u učionicama i školskom dvorištu, nego i na drugim mjestima gdje se okupljaju mladi.

Na predavanjima i interaktivnim radionicama učenici dobojske Gimnazije, te Ekonomske i Medicinske škole imali su priliku da budu i u ulozi slušalaca i predavača i na taj način steknu praktične vještine koje će im pomoći da stečeno znanje prenesu vršnjacima – rekao je Zlatoljub Mišić, savjetnik u dobojskoj kancelariji institucije Ombudsmana za djecu RS i glavni trener na seminaru.

Trening na Hajdučkim vodama je održan kao dio projekta “Budimo promjena” u okviru zajedničkog projekta UN-a “Dijalog za budućnost” u kome je Ombudsman za djecu partner Udruženju građana “Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus”. Osnovni cilj projekta je jačanje kapaciteta mladih u procesu pokretanja pozitivnih promjena u društvu, te promocija jednakosti i tolerancije.

Mreža mladih savjetnika Ombudsmana za decu RS osnovana je 2011. Treninge iz nekoliko oblasti, bitnih za zaštitu prava djece, prošlo je skoro 200 djevojčica i dječaka, koji kroz različite aktivnosti stečena znanja dijele sa svojim vršnjacima. Savjetnici učestvuju u provođenju istraživanja, drže radionice i predavanja za svoje drugare, stoje im na raspolaganju za savjetovanja, ako imaju neki problem.

Na osnovu UN Konvencije o pravima djeteta, te iskustva iz prakse, mapirane su oblasti za koje su edukovani vršnjački savjetnici.

– Tako su savjetnici obučeni za promociju učešća djece u donošenju odluka i njihovog prava da izraze svoje mišljenje, za oblast reproduktivnog zdravlja, za rodnu ravnopravnost, za borbu protiv nasilja, uključujući i vršnjačko nasilje – kaže Mišić.

Vršnjački edukatori i savjetnici organizovali su na desetine radionica u svojim školama i lokalnim zajednicama za veliki broj svojih vršnjaka, te učestvovali u istraživanjima na osnovu kojih su kreirane preporuke institucije Ombudsmana za djecu. Tako su samo u posljednjem istraživanju o alkoholu i duvanu među djecom i mladima, vršnjački edukatori anketirali 689 učenika iz 25 srednjih škola širom RS.

Među najznačajnijim projektima, u kojima su učestvovali mladi savjetnici, jeste i istraživanje “Pravda po mjeri deteta”, o položaju djece u pravosudnom sistemu Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu