Hronika

“ŠAMAR NIJE LJUBAV” Nasilje u porodici GURA SE POD TEPIH, stradaju žene, ali i DJECA

Od početka godine život je izgubilo 16 žena u okviru rodno zasnovanog nasilja ili porodičnog nasilja, što je u odnosu na isti period prošle godine za 30 odsto manje, izjavila je večeras državna sekretarka MUP Biljana Popović Ivković.

“ŠAMAR NIJE LJUBAV” Nasilje u porodici GURA SE POD TEPIH, stradaju žene, ali i DJECA
foto Shutterstock

Međutim, dodaje da je i dalje najveći problem što žrtve ne prijavljuju nasilnike i iznijela podatak da od 16 ovogodišnjih žrtava čak 11 nije nikada prijavilo nasilje.

Ista situacija je bila i prošle godine. Od 34 žena žrtava nasilja, njih 27 nikada nikome nisu prijavile nasilje. Nemoguće je da ako žrtva nema snage da prijavi nasilje, da neko iz okoline, prijatelj, komšija, rođak, nije znao da nasilje postoji – rekla je Popović Ivković za RTS.

Podsjetila je da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici omogućio anonimnu prijavu nasilja, te je Popović Ivković apelovala na sve koji imaju saznanje da se negdje događa nasilje prijave policiji na broj 192 ili na besplatnu telefonsku liniju 0800 100 600.

– Niko vas neće pozvati u policijsku stanicu da svjedočite, a na taj način možemo da sačuvamo neki život – ukazala je Popović Ivković.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kaže da je od 1. juna 2017, kada je Zakon stupio na snagu, policija izrekla 53.777 hitnih mjera u okviru porodičnog nasilja i dodala da je taj Zakon ohrabrio žene da prijavljuju nasilnike.

– Šamar nije ljubav, sljedeći put će nasilje biti drastičnije i na kraju ćemo imati zločin. Moramo da ohrabrimo žrtvu da prijavi nasilje. Međutim, problem je što mi decenijama u kontinuitetu imamo problematiku nasilja koju niko nije rješavao, jer se porodično nasilje stavljalo pod tepih i smatralo da je to privatna stvar – ukazala je Popović Ivković. Dodaje da je sada situacija drugačija, da su policijski službenici na raspolaganju da zaštite svaku žrtvu, samo je, ističe, dovoljno da ih žrtva pozove.

Ukazalo je i da se dešavalo da policijski službenici izreknu zabranu prilaska nasilniku, a da žrtva popusti pred partnerima da ih pusti u kuću, što je nekada dovodilo do zločina.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

– Kada policija izrekne zabranu prilaska, o svakom prekršaju te zabrane važno je obavijestiti policiju – navela je Popović Ivković.

Analizirajući slučaje porodičnog nasilje, kaže ona, zaključeno je da je 12 osoba koje su ove godine počinile zločine već evidentirane u policiji kao počinioci teških krivičnih djela.

Popović Ivković je ukazala i da je od početka godine bilo 11 muških žrtava porodičnog nasilja, što je, ističe, za 83 odsto više nego lane, kada ih je bilo šest. Takođe, dodala je i da je u porodičnom nasilju život izgubilo i četvoro djece.