Banjaluka

KAKO ĆEMO SE VOZITI OD 2021. Na javni poziv Grada Banjaluka žale se i putnici i autoprevoznici

Tender koji je raspisao Grad Banjaluka ima dosta grešaka, koje daju osnova da se uloži žalba i zatraži ponovno raspisivanje ovog javnog poziva, poručili su iz „Autoprevoza“.

KAKO ĆEMO SE VOZITI OD 2021. Na javni poziv Grada Banjaluka žale se i putnici i autoprevoznici
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Gradska uprava je u petak objavila javni poziv za prikupljanje prijava za obavljanje javnog gradskog i prigradskog prevoza na području Banjaluke za narednih sedam godina, od 1. januara 2021. do 31.12.2027. godine. U pozivu su uvedene novine koje budući prevoznici moraju ispoštovati, između ostalog, postojanje klime u svim autobusima.

Rok za uvođenje ovog standarda je tri godine, a prevoznici će za najviše pet godina morati imati prilazne rampe za osobe s invaliditetom.

Rečeno je i da će se ubuduće, na tromjesečnom nivou, razmatrati svi faktori na osnovu kojih se formira cijena karte u prevozu.

Setovi karata

Takođe, neće biti pet grupa linija, već tri, što, kažu, indirektno znači jeftiniji prevoz za putnike, koji su morali da presjedaju i kupuju jedinstvenu mjesečnu kartu da bi došli u određeni dio grada.

Jedna od novina jeste da će vozači imati obavezu da, pored jednokratne, prodaju i set od pet karata.

Planirano je i uvođenje novih linija preko saobraćajnice “Paralele”, koja će povezivati Lauš i Paprikovac, te kroz Banjalučko polje.

Iz Grada poručuju da im je cilj unapijrediti javni prevoz, te povećati broj građana koji se voze javnim autobusima, sa sadašnjih 10, na 30 odsto.

Pročitajte još

Prve reakcije

Međutim, po prvim reakcijama građana i prevoznika čini se da niko nije pretjerano zadovoljan najavljenim. Banjalučani pozivaju zaposlene iz Gradske uprave da se i sami provozaju gradskim autobusima i uvjere kakva je situacija na terenu: skup prevoz, loša vozila, neadekvatni uslovi i neprecizne linije.

– Cijena karte za jednu vožnju je preskupa, mjesečne karte takođe, uslovi u kojima se putnici voze u najmanju ruku su žalosni, bez klime ili grijanja, u autobusima koji u evropskim zemljama ne mogu da voze – smatra Ivana V.

Minimum koji treba ispoštovati, poručuju putnici, jeste besplatni prevoz za đake i starije osobe.

– Cijena karte je previsoka i za standard i za vremenski period trajanja vožnje. U inostranstvu su jedinstvene karte i obično se odnose na period od 90 ili 60 minuta, pa ne razumijem zašto i kod nas ne može tako da se organizuje. Sva autobuska stajališta treba da imaju mapu grada i precizan red vožnje. Ne bi bilo loše imati dnevne karte, za tri i za sedam dana – još je jedan od prijedloga građana.

“Favorizovanje”

Svoje viđenje situacije iznijeli su i pojedini prevoznici.

Volio bih da vidim na osnovu čega je ovaj novi tender napravljen, imamo veći broj polazaka i linija, grupe se prave na čudan način, meni ovo liči na favorizovanje pojedinih, rekao je direktor „Autoprevoza“ Dejan Mijić, koji najavljuje čak i mogućnost žalbe.

– Ima masu tenderskih grešaka, za liniju 13 A, na primjer, piše da su potrebna četiri vozila, a po broju planiranih polazaka nemoguće ju je raditi sa manje od pet vozila.  Smatram čak da su uslovi iz poziva trebali biti i stroži, s obzirom na to da se za uvođenje klime dozvoljava prelazni period od tri godine. Mi klimu imamo u svim vozilima, uložili smo ogromna sredstva na to, a taj uslov sada nosi samo mizerna dva boda. Naš trud na modernizaciji nimalo nije nagrađen. Ne znam da li je ovo protiv „Autoprevoza“, ali jeste u korist nekom drugom – tvrdi Mijić, ne precizirajući na koga misli.

U Banjaluci od 2014. godine građane prevozi sedam preduzeća: „Autoprevoz“, „Bočac turs“, „Central kompani“, „Pavlović turs”, „Rale turs“, „Žak turs“ i „Aldemo turs“, na pet grupa linija.

Radojičić: Pregovori o cijeni

Gradonačelnik Igor Radojičić najavio je da u avgustu kreće novi krug pregovora s privatnim prevoznicima o cijeni karte, s obzirom na to da je cijena goriva i dalje niža u odnosu na onu s kojom je formirana trenutna cijena karte.

Grad je još u maju zatražio pojeftinjenje prevoza, ali dogovor nije postignut. Veliko je pitanje da li će i novi sastanak uroditi plodom.

– Imamo situaciju da prevoznici zbog epidemiološke krize i gubitaka ne prihvataju sniženje cijena, a Grad ne može sam da je formira. Nijedna strana ne može natjerati onu drugu, pa moramo pregovarati – rekao je Radojičić.

Jednokratna karta u Banjaluci košta 1,80 maraka i ta cijena važeća je od 2018. godine.

– Ovo što mi radimo je totalni minus, smanjenje cijene karte značilo bi ukidanje gradskog prevoza. Ja sam saglasan da je karta preskupa, ali to treba Grad da nadomjesti – poručuje Dejan Mijić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu