Politika

SVI ŽELE PROMJENE, ALI NE ZNAJU KAKVE Kako bi trebala da izgleda reforma VSTS

Da Visoki sudski i tužilački savjet BiH nije ispunio svoju svrhu i da apsolutno nikome ne odgovara saglasni su i međunarodna zajednica i političari i građani, ali i brojni nosioci pravosudnih funkcija.

SVI ŽELE PROMJENE, ALI NE ZNAJU KAKVE Kako bi trebala da izgleda reforma VSTS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zakon o VSTS treba izmijeniti do kraja godine, poruka je koju je nedavno domaćim vlastima prenio i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, koji je naveo da je pravosuđe rak rana Bosne i Hercegovine i kamen spoticanja na putu ka EU.

U najnovijem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH eksperti su cijelo jedno poglavlje posvetili pravosuđu, posebno VSTS, za koje su naveli da je nefunkcionalno, te da u prethodnih 16 mjeseci nije napravljen nikakav napredak kada je u pitanju vladavina prava.

Razdvajanje

Da bi se uveo red u pravosuđe potrebno je prvo mijenjati Zakon o VSTS, što načelno svi u BiH podržavaju. Međutim, problem nastaje kada se postavi pitanje šta konkretno promijeniti i kako bi novi zakon trebao da glasi.

Prijedloga je za sada mnogo, a jedino u čemu se svi slažu jeste da sudije i tužioce treba razdvojiti u dva zasebna tijela, odnosno na sudski savjet i tužilački savjet.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
VSTS BiH

Izvršna direktorka Transparensi internešenel BiH, Ivana Korajlić, u više navrata je ponovila za Srpskainfo da je ključno da se prilikom izmjene Zakona o VSTS ne ide samo u kozmetičke promjene već temeljne – od samog načina izbora članova VSTS, pa do procedura izbora sudija i tužilaca.

TI je ranije predlagao uvođenje detaljnog sistema provjera za sve nosioce funkcija u pravosuđu, koje neće podrazumijevati samo provjeru imovine, već i eventualne povezanosti s organizovanim kriminalom i političkim konekcijama.

Tri zakona

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je ovih dana da i njegova stranka (DF) priprema tri zakona, koja podrazumijevaju potpunu transformaciju VSTS. To bi podrazumijevalo razdvajanje VSTS na Visoki sudski savjet i Visoki tužilački savjet, te posebnu Kancelariju disciplinskog tužioca.

Pročitajte još

– U pripremi je Zakon o Visokom sudskom savjetu, Zakon o Visokom tužilačkom savjetu i Zakon o Kancelariji disciplinskog tužioca. Po tom prijedlogu formirala bi se tri potpuno nezavisna i samostalna organa BiH, koja bi obezbijedila i garantovala nezavisnost i samostalnost tužilaštava i tužilaca, sudova i sudija, kao i disciplinskog tužioca, koji više ne bi djelovao u sastavu VSTS  i koji bi imao svojstvo pravnog lica, birao bi ga i razrješavao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH – pojasnio je Komšić.

Izbor

Po ovom prijedlogu, VSS bi činilo sedam članova, od kojih bi se šest biralo samo od strane sudija dok bi jednog člana birao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Isti princip bi se primjenio i na sastav VTS, kojeg bi činilo šest tužilaca, izabranih od strane tužilaštva, i jednog člana izabranog od strane Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

– Kako bi spriječili nesankcioniranje samih članova Savjeta za evidentne propuste u radu ili za evidentno učinjena djela koja osobu čine nedostojnom za vršenje funkcije člana Savjeta, poput afere “Potkivanje” i slično, predvidjeli smo i mogućnost da u izuzetnim slučajevima, dakle samo izuzetno, odluku o razrješenju s dužnosti člana, predsjednika ili potpredsjednika Savjeta iz tačno preciziranih razloga, može donijeti Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na prijedlog najmanje jedne trećine poslanika – istakao je Komšić.

Oprezni pravnici

Iako mnogi u BiH zagovaraju podjelu VSTS na Visoki sudski savjet i Visoki tužilački savjet, pravnici su oprezni kada je u pitanju prijedlog DF.

Profesor banjalučkog Pravnog fakulteta i bivši sudija Ustavnog suda BiH Vitomir Popović saglasan je da je reforma pravosuđa neophodna, ali smatra da se ništa neće dobiti nekim kozmetičkim izmjenama Zakona o VSTS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Vitomir Popović

– To bi bilo samo gubljenje vremena i tapkanje u mjestu. Rezultati u pravosuđu jesu katastrofalni i promjene su neophodne. Međutim, treba biti pažljiv i pametan. Sjetimo se da je posljednja reforma pravosuđa u BiH najavljivana kao reforma broj 1 u Evropi, a sada ta ista Evropa traži da se to sve promijeni, jer kažu da ovo nije dalo nikakve rezultate. Ne smijemo ponoviti istu grešku – ističe Popović za Srpskainfo.

On je saglasan da VSTS treba rasformisati, ali ne na način kako to predlaže DF, već tako da se to tijelo vrati u nadležnost entiteta.

Entiteti

Drugim riječima, da imamo VSTS Republike Srpske, VSTS Federacije BiH i VSTS koji će biti zadužen za Sud i Tužilaštvo BiH.

– Ako imamo entitetske sudove i tužilaštva onda ne vidim zašto se entitetima ne bi vratio i VSTS. Slažem se, takođe, da treba odvojiti sudije od tužioca, jer su tužioci stranke u postupku. Birati ih na isti način i po istoj procedure kao i sudije nije prihvatljivo – ističe Popović.

Dodaje da je potrebno naći model kako obezbijediti potpunu objektivnost izbora nosioca pravosudnih funkcija.

– Da li je uopšte moguće obezbijediti potpunu objektivnost, to je pitanje svih pitanja, posebno na ovim prostorima – napominje Popović.

On smatra da bi određeni broj članova VSTS svakako trebalo da se bira u parlamentu, jer je to najviši zakonodavni organ.

Muselimović: Ne treba razdvajati VSTS

Iskusni mostarski advokat Josip Muselimović ističe da je stanje u pravosudnom sistemu alarmantno i da je reforma pravosuđa, prije svega VSTS, neophodna, ali da treba pažljivo izanalizirati koje je najbolje rješenje.

FOTO POGLED
FOTO POGLED

– Koje je najbolje rješenje, to je već pitanje ozbiljne rasprave. Lično smatram da VSTS ne treba razdvajati, jer se bojim da bi bilo teško uspostaviti koordinaciju između ta tri tijela kakva predlaže DF. Moje mišljenje je, dakle, ne treba razdvajati VSTS, ali u tom Savjetu mora biti dovoljno kompetentnih, moralnih i obrazovanih ljudi – ističe Muselimović za Srpskainfo.

Dodaje da u VSTS moraju sjediti najiskusnije, najuglednije i najobrazovanije osobe iz pravosuđa, te da se ne smije dozvoliti da se na najvišim pravosudnim funkcijama nalaze osobe bez ikakvog iskustva i harizme, drugim riječima, početnici u pravosudnom sistemu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu