Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Anel i Dagna su ZALJUBLJENI U PRIRODU: Bosanac i Poljakinja od 2011. BICIKLIMA LUTAJU SVIJETOM

Društvo
Autor:

Foto: Avaz.ba/RAS Srbija

Biciklima proći kroz Nacionalni park Durmitor za pet dana… uživati na tajlandskim plažama… spavati pod vedrim nebom u Nepalu… planinariti u Kirgistanu… sve su to Anel i Dagna već prekrižili sa svoje liste želja.

Anel Ramić i Dagna Levandovska sebe opisuju kao zaljubljenike u prirodu. Anel je po zanimanju specijalni pedagog, radi kao učitelj jezika. Ljubitelj je planina i planinskih sportova.

Zanimaju ga vrtlarstvo, budizam, pa i razvijanje pite. Dagna dolazi sa juga Poljske, magistar je međunarodnih odnosa i radila je za institucije Evropske unije. Kaže da se najbolje osjeća daleko od civilizacije, u planini. Šaljivo dodaje da uživa u dobroj piti kad je muž razvije.

Najdraže uspomene

– Upoznali smo se u Brčkom 2011. godine, volontirali smo u istoj organizaciji za promociju omladinskog razvoja. Živjeli smo skupa u BiH, Armeniji i Poljskoj i proputovali hiljade kilometara, o čemu pišemo na našem blogu “Mali svijet” – ispričao nam je Anel.

Zajednička lutanja svijetom počela su prije osam godina, najprije kratkim izletima u prirodu, a kasnije su proveli sedmice istražujući Evropu, Kavkaz, Tursku, Iran i Maroko. Najduže putovanje trajalo je 10 mjeseci.

– Trudili smo se da putujemo s najmanjim mogućim troškovima pa smo uglavnom autostopirali i pješačili, spavali kod ljudi koje bismo našli na mrežama za putnike, poput Couchsurfinga. S vremenom smo naučili mnogo o sebi pa je stil naših putovanja prirodno evaluirao. Shvatili smo da želimo biti maksimalno samostalni, provoditi vrijeme u prirodi umjesto u gradovima i kretati se uz pomoć vlastitih mišića. Pokazalo se da je putovanje biciklima idealno – kazala je Dagna.

Kad nisu na ulici, rade i štede, trenutno su u poljskom gradu Vroclavu, pažljivo prateći svoje troškove i pokušavajući da ih svedu na minimum.

Dagna i Anel fascinirani su Azijom i neke od dražih uspomena vežu ih upravo za ovaj kontinent. Krajolici sjeverne Indije u Ladaku i Spiti učinili su da se osjete kao da su na drugoj planeti, a oduševilo ih je gostoprimstvo Iračana. Tvrde, međutim, da ne treba nužno otputovati na drugi kraj svijeta u potrazi za bajkovitim vidicima i prijatnim ljudima.

– Imali smo jedno takvo iskustvo na obroncima Bjelašnice, tačnije u selu Džepi, gdje nas je ugostio stariji bračni par. Tako srdačni i dobronamjerni ljude sreću se zaista rijetko i to su nam najdraže uspomene sa putovanja – dodao je Anel.

Radili u sirotištu

Tokom putovanja u Kambodžu, radili su i u sirotištu, a posao su našli preko servisa za putnike HelpX i Workaway, na kojima je moguće naći smještaj i hranu u zamjenu za nekoliko sati rada dnevno.

– To je zasigurno bio način da se udubimo u društvenu situaciju Kmera i saznamo mnogo toga što običnim posjećivanjem turističkih atrakcija nikad ne bismo mogli. Nije to jedino mjesto gdje smo volontirali. Ne bismo htjeli zvučati kao neki sanjari koji na taj način popravljaju svijet, jer to nismo, ali sviđa nam se takav način razmjene energije između ljudi, a usput čovjek svašta nešto nauči – objasnili su sagovornici Avaza.

Mali budžet i internet

– Još nikad na našim putovanjima nismo sreli nekoga iz BiH. Novac nije dobar izgovor kad imamo mogućnosti koje danas pruža internet. Može se putovati i sa malim budžetom – kazali su Anel i Dagna.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO