Društvo

"ANTIMASKERI DA BUDU KRIVIČNO GONJENI" Stručnjaci objašnjavaju VAŽNOST MJERA U ŠKOLAMA za cijelo društvo

Velika se bura u javnosti podigla oko početka školske godine i povratka đaka u klupe.

"ANTIMASKERI DA BUDU KRIVIČNO GONJENI" Stručnjaci objašnjavaju VAŽNOST MJERA U ŠKOLAMA za cijelo društvo
FOTO: MOHAMMED SABER/EPA

 Sa mjerama na jednoj strani i opasnom antimaskerskom kampanjom na drugoj, činjenica je da su upravo roditelji i djeca u najvećoj konfuziji. Zato je od najveće važnosti da roditelji shvate zašto su mjere u školi dobre za njihovu djecu, ali i za sve nas, piše Blic.

Dosta je bilo polemika u javnosti oko toga zašto se tolika bura digla oko polaska djece u škole. U danima, pa i nedjeljama za nama, mogli smo da čujemo da se mnogi pitaju šta će djeci maske, sa jedne strane kako nisu dobre, sa druge kako su beskorisne, a sa treće da su nepotrebne. Zapravo, naučno gledano, nijedno od ta tri nije tačno i utemeljeno.

“Djeca nisu prenosioci” – samo djelimično tačno

Među onima koji su bili oštri zagovornici toga da zaštita djeci nije potrebna najviše je bilo onih koji su ponavljali da su djeca u onoj grupi koja nije ugrožena, da nisu prenosioci i da ne razvijaju ozbiljnije simptome.

Epidemiolog Predrag Kon je naglasio da kod mlađe djece, od prvog do četvrtog razreda, skoro da se ne bilježi teška klinička slika prilikom zaražavanja. Kako kaže, zvanično je i Evropski centar za kontrolu bolesti saopštio da se ne očekuje od djece da budu “dobri prenosioci virusa”.

Međutim, u prethodnom piku videli smo da je bilo mnogo više oboljele djece i sa težim kliničkim slikama, nego što je to bilo u provom piku.

U svakom slučaju, s obzirom na to da je ovo nov virus, da se o njemu nedovoljno zna, ili da se ta saznajanja menjaju iz dana u dan, nejbolje da mi našu djecu zaštitimo, a tako i nas same.

Štiteći sebe, štite i nas

Nošenje maske u školi ne samo da štiti njih da se u jednom velikom kolektivu zaštite od eventualne zaraze, pomažu i svima nama. Dakle, cijeli teret sada se prebacio na školske ustanove od čije organizovanosti zavisi imunitet i tok epidemije cijelog naroda.

U školama nisu samo djeca, već i nastavnici, učitelji, pomoćno osoblje od kojih veliki broj spada u rizične grupe. Noseći maske, držeći distancu i mjereći temperaturu štite sve.

Mnogi su se pitali da li je djeci dozvoljeno da iz školskih klupa odlaze u posjetu baki i deki? Govoreći o tome pidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da najstariji mogu da viđaju djecu i unuke, ali bi bilo pametno da ti susreti prođu bez grljenja i ljubljenja.

Govoreći o tome da li će se sa jednim zaraženim djetetom zatvarati i cijele škole, zamenica diektora “Batuta” Darija Kisić Tepavčević je rekla da za tim neće biti potrebe ako sve ostale mjere budu funkcionisale kako treba.

Dakle, ako nose maske i drže distancu, djeca ne treba da brinu da li je neko u njihovoj okolini u školi zaražen ili ne.

Štiteći se od korone štite se i od drugih bolesti

Škola počinje u jesen, a sa dolaskom ovog godišnjeg doba ne pojačava se samo korona već i svi drugi virusi koji izazivaju respiratorne tegobe. Najveća briga je da se ne sudare korona virus i virus gripa. Ono što je činjenica jeste da maske tu imaju dostruku korist – one sada štite i od korone i od gripa!

Takođe, mnoga djeca u jesen imaju problema sa alergijama na amrboziju i druge alergene, pa prema mišljenju stručnjaka nošenje maske moglo bi da im ublaži simptome, jer polen teže prolazi do distajnih puteva ako dijete nosi masku.

Postoje i ekstremni primjeri

Da djeca mogu i obziljno da se razbole, najbolje pokazje članak najpoznatijeg naučnog časopisa posvećenog medicini. To je naveden primer 11-ogodišnje pacijentkinje s sa registrovanim MIS-C (novi entitet koji obuhvata multisistemski inflamatorni sindrom, tj. SIRS, kod djece povezan sa COVID, veoma sličan Kawasaki virusu), kojoj je nakon smrti direktno registrovan korona virus u miokardu.

O tome je pisao i pulmolog koji radi u Sloveniji dr Srđan Lukić.

On je istakao da virus, ne samo da ne štedi djecu već kod njih može da dovede i do smrtnog ishoda. Veoma, veoma rijetko, ali može.

– Zato je primena epidemioloških mera u školama imperativ, i svako ko to bude sabotirao bi morao biti krivično procesuiran po hitnom postupku – zaključio je dr Lukić.

Zato, ne slušajte šarlatane koji kojekakvim glupostima pokušavaju da vas odvrate od ovog najjednostavnijeg načina odbrane od virusa – nošenja maske.

Prihvati notifikacije