Društvo

NAKON POOŠTRAVANJA MJERA U SARAJEVU Djeca nisu obavezna nositi maske na otvorenom, ODLUKA JE NA RODITELJIMA

Nakon sinoćnje odluke Kriznog štaba u Sarajevu da je nošenje maski obavezno i na otvorenom, iz Zavoda za javno zdravstvo su kazali da ta naredba nije precizirana za djecu.

NAKON POOŠTRAVANJA MJERA U SARAJEVU Djeca nisu obavezna nositi maske na otvorenom, ODLUKA JE NA RODITELJIMA
FOTO: SINIŠA PAŠALIC/RAS SRBIJA

 Prema tome, na roditeljima je odgovornost da li će im staviti masku ili ne.

Kako je za Klix kazala epidemiolog  Anisa Bajramović, kada su takve mjere donošene i za početak nastave u KS za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole je vrijedilo da do dvorišta škole nose maske, a da na nastavi nisu obavezni.

– Za sve ostale učenike se podrazumijeva da moraju nositi masku i na nastavi, dok oni od prvog do četvrtog razreda ne moraju, osim ako su na odmoru ili odlaze u toalet – navela je Bajramović.

Pročitajte još

Kako je dalje pojasnila, ta odluka je sada prepuštena roditeljima i oni koji žele staviti masku djetetu to mogu učiniti, a ako ne žele ne moraju, neće snositi sankcije zbog toga.

– Studije su nam dokazale da se djeca do 11. godine ne zaražavaju jedna od drugih, već zaražavaju odrasle. Tako da će odgovorni roditelji uvijek voditi računa o svojoj djeci da i njih štite. Dakle, nije obavezno da djeca moraju nositi maske, pogotovo mlađa djeca koja idu u vrtiće. Takođe, nismo se referisali ni na to od koje godine su djeca obavezna nositi maske jer se vodimo time da djeca djeci ne prenose virus – naglasila je doktorica Bajramović.

S obzirom na to da je došlo do povećanja zaraženih korona virusom u KS, doktorica je istakla da su se mjere morale pooštriti.

– Naravno da se više neće ići na zaključavanje kakvo je bilo, međutim, mora se stvoriti taj osjećaj odgovornosti da od kuće do posla mi moramo štititi druge od sebe i obrnuto. Kada dvije osobe nose maske dok razgovaraju 1,5 posto je šansa da se zarazite korona virusom – poručila je.

Prihvati notifikacije