Svijet

Apel SZO: Kompanije treba da pomažu u proizvodnji vakcina

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus pozvao je danas kompanije da stave na raspolaganje svoju proizvodnu infrastrukturu kako bi pomogle u jačanju proizvodnje vakcina protiv korona virusa.

Apel SZO: Kompanije treba  da pomažu u proizvodnji vakcina
FOTO: URS FLUEELER/EPA

Pozdravljamo one proizvođače koji su se, na primjer, obavezali da će svoje vakcine prodati po određenoj cijeni. Ali proizvođači mogu učiniti više – rekao je Tedros na onlajn brifingu iz Ženeve, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, skoro 130 zemalja sa kombinovanom populacijom od 2,5 milijardi ljudi tek treba da prime jednu dozu vakcine. Tedros je ponovio svoju molbu da bogate države dijele doze sa siromašnijim zemljama nakon što vakcinišu zdravstvene radnike i starije ljude.

Pročitajte još

– Ali takođe nam je potrebno veliko povećanje proizvodnje. Prošle nedjelje, Sanofi je najavio da će svoju proizvodnu infrastrukturu učiniti dostupnom za podršku proizvodnji vakcine Fajzer/Bajontek. Pozivamo druge kompanije da slijede ovaj primjer – rekao je generalni direktor SZO.

Francuski proizvođač lijekova Sanofi saopštio je prošle nedjelje da će napuniti i spakovati milione doza Fajzerove vakcine od jula, s ciljem da pomogne u isporuci više od 100 miliona doza ove godine iz svoje njemačke fabrike kako bi se zadovoljila velika potražnja, prenosi Rojters.