reload

Svijet

BOLEST SE ŠIRI SVIJETOM Majmunske boginje se pojavile i u Kanadi

Kanadska državna zdravstvena agencija potvrdila je u četvrtak dva slučaja infekcije majmunskih boginja, nakon što su vlasti provincije Kvebek saopštile da istražuju 17 sumnjivih slučajeva.

BOLEST SE ŠIRI SVIJETOM Majmunske boginje se pojavile i u Kanadi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nekoliko država, među kojima su Portugalija, Velika Britanija i Španija, prijavile su nedavno slučajeve majmunskih boginja, dok je u srijedu u američkom Masačusetsu potvrđeno da je od ovog virusa obolio muškarac koji je nedavno putovao upravo u kanadski Kvebek, prenio je Rojters.

– Provincija Kvebek je obaviještena da su dva uzorka koja su ispitana u Nacionalnoj mikrobiološkoj laboratoriji bila pozitivna na majmunske boginje. Ovo su prva dva potvrđena slučaja u Kanadi – saopštila je Zdravstvena agencija Kanade, dodavši da ta zemlja nikada prije nije imala slučajeve ovih boginja.

Pročitajte još

Majmunske boginje, koje su uglavnom bilježene dosad u zapadnoj i centralnoj Africi, su rijetka virusna infekcija, slična velikim boginjama, iako u blažoj formi.

Prvi put virus je registrovan u DR Kongo sedamdesetih godina prošlog vijeka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip po tijelu, koji počinje na licu i širi se na ostale dijelove tijela.

Zdravstveni zvaničnici u Montrealu, najvećem gradu provincije Kvebek, rekli su novinarima ranije u četvrtak da postoji veza između slučaja boginja u SAD i nekoliko sumnjivih slučajeva u regionu Montreala.

Kanadske zdravstvene vlasti su rekle da američki državljanin koji je nedavno putovao u Kanadu iz SAD privatnim prevozom “možda je bio inficiran prije ili za vrijeme” njegove posjete Montrealu.