back button
reload

Svijet

NEKE DRŽAVE NEZADOVOLJNE Janša tvrdi da je sistem raspodjele vakcina u EU ravnopravan

Slovenački premijer Janez Janša ocijenio je da je sistem zajedničke nabavke i distribucije vakcina za države članice Evropske unije preko Evropske komisije dobar i ravnopravan, iako izaziva nezadovoljstvo u nekim državama, posebno većim, s obzirom na količine vakcina koje su do sada dobile.

NEKE DRŽAVE NEZADOVOLJNE Janša tvrdi da je sistem raspodjele vakcina u EU ravnopravan
FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA

Članice su u prvim pošiljkama dobile podjednak broj doza pa su istu količinu dobile Njemačka koja ima 80 miliona stanovinaka i Slovenija u kojoj živi dva milona ljudi, a i vremenske isporuke su usklađene za sve članice, što kod nekih izaziva nezadovoljstvo – kazao je Janša u razgovoru za Slovenačku televiziju.

Ocijenio je da bi, uz najave novih vakcina i njihovo odobrenje u Evropskoj uniji, Slovenija do maja ili juna mogla da vakciniše 70 odsto stanovništva, prenosi portal Index.

Pročitajte još

Upozorio je da ljudi do tada treba da se drže restrikcija i mjera kako se epidemiološka situacija ne bi pogoršala, bar dok se ne postigne veći stepen imuinizacije stanovništva, odnosno veći procenat vakcinisanih.

Janša je rekao da su neke članice krenule i u bilateralne pregovore s proizvođačima vakcina, što je pod znakom pitanja s obzirom na ograničenu proizvodnju i veliku potražnju, kao i da zna za neke države u Evropi koje su naručile i vakcine kineskih i ruskih proizvođača, ali da ne zna nijednu koja tim vakcinama zaista i vakciniše stanovništvo.

Razlog je, kako je objasnio, u mnogo većem poverenju u vakcine američkih i europskih kompanija na koje se orijentisala Evropska komisija jer ona u proceduri odobrenja kineskih i ruskih regulatornih organa nisu prošla sve faze provjere, za razliku od vakcina o kojima je pregovarala i za koje se odlučila Evropska komisija.