reload

Društvo

POSKUPLJENJIMA SE NE NAZIRE KRAJ "Vlada Srpske čini sve da ne dođe do nesrazmjerno visokih cijena"

U narednom periodu očekujemo turbulencije na tržištu, a Vlada Republike Srpske čini sve što može da ne dođe do nesrazmjerno visokih cijena i da ne dođe do nestašice.

POSKUPLJENJIMA SE NE NAZIRE KRAJ "Vlada Srpske čini sve da ne dođe do nesrazmjerno visokih cijena"
FOTO: SRNA

Ovo je izjavila ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić koja ističe da ni ozbiljni analitičari ne govore da u skorijem periodu možemo očekivati stabilizaciju.

– Trenutno nema problema u snabdijevanju tržišta Republike Srpske. U okviru Ministarstva postoji Odjeljenje za interventne nabavke koje prati tržište, prije svega snabdijevenost. Osim toga, dobijamo i izvještaje lokalnih zajednica – navela je Gašićeva gostujući jutros na RTRS.

Pročitajte još

Upravo je Vlada RS, na prijedlog ovog Ministarstva, u četvrtak smanjila maržu na osnovne životne namirinice u veleprodaji i maloprdaji na osam i šest odsto.

– Marža jeste samo jedan dio ukupne cijene koja se formira prije prodaje, tako da je ta marža upravo dio cijene na koji Vlada može da utiče. Pored same nabavne cijene proizvoda, tu je i cijena pakovanja i transporta. Svi ti troškovi se ukalkušu prilikom formiranja konačne cijene proizvoda. Na te prethodne korake Vlada RS ne može da utiče i to zavisi od samog trgovca, od sposobnosti snalaženja na samom tržištu, a naravno i dostupnosti  na tržištu – objasnila je ministarka Gašić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona je podsjetila da se moramo rukovoditi činjenicom da je tržište RS i BiH slobodno tržište, na kojem cijene proizvoda  formiraju slobodno.

– Zakonon o trgovini jeste utvrđeno da u određenim situacijama Vlada može da utiče na formiranje konačne cijene za naše kupce i potrošače u RS, a to jeste upravo ograničenje marže koja je urađena u prethodnom periodu – dodala je ona.

Ona ističe da se na globalnom stržištu dešavaju takve turbulencije koje niko nije mogao da predvidi, te da se odluke donose bez mogućnosti predviđanja. Trudimo se da građanima omogućimo normalan život, da ne dođe do nesrazmerno visokih cijena, da obezbijedimo neke osnovne stvari, da ne dođemo u situaciju da bude nestašica – ocijenila je Gašićeva.

Kada je u pitanju cijena nafte i naftnih derivata, ona je rekla da smo uslovljeni kretanjem cijena sirovina na svjetskim berzama.

– U proteklom periodu imali smo i smanjenje, pa povećanje cijena, odnosno kako se pandemija kretala. Sve to je uslovljeno i potrošnjom nafte na svjetskom nivou, a što utiče na cijenu tog proizvoda na svjetskim berzma – dodala je Gašićeva.

Podsjetila je da je Vlada RS u aprilu ove godine opet ograničila maržu naftnim distributerima na 0,06 KM po litri u veleprodaji i 0,25 KM u maloprodaji.