reload

Politika

"Sarađivala s kriminalcima, blokirala istrage" Evo zašto su SAD sankcionisale tužiteljku Dianu Kajmaković (FOTO)

Dugogodišnja državna tužiteljka Diana Kajmaković danas je i zvanično stavljena pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država, a Ministarstvo finansija i trezora SAD (OFAC) je naveden i razlog.

"Sarađivala s kriminalcima, blokirala istrage" Evo zašto su SAD sankcionisale tužiteljku Dianu Kajmaković (FOTO)
FOTO: SUD BIH/SCREENSHOT

Kajmaković su američke vlasti označile kao “flagrantan primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama”.

– Uprkos ovim obavezama u smislu izbjegavanja malverzacija u vršenju dužnosti tužioca, Diana Kajmaković flagrantan je primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptovanih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmakovićevu, koja je radila na nekim od istraga u vezi sa ovim aktivnostima. Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmakovićeva je pomagala prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za ličnu korist – saopšteno je.

Pročitajte još

Takođe navode kako je Diana Kajmaković pokušala blokirati istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno sarađivala.

Kajmaković je danas uvrštena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

FOTO: MARIO SEKULIĆ/YOUTUBE/SCREENSHO
FOTO: MARIO SEKULIĆ/YOUTUBE/SCREENSHO

Njoj je blokirana sva imovina u SAD, ukoliko je ima, a propisi OFAC zabranjuju sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD), a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani, izuzev u slučajevima kada je to dozvoljeno opštom ili konkretnom dozvolom OFAC, prenosi Kliks.