reload

Banjaluka

SKAČU KORONA BROJKE Opasnost nije prošla, neki se sa zarazom bore treći put

Korona u Banjaluci lagano se širi, što dokazuje i brojke onih kojima je potvrđen kovid. U najvećem gradu Srpske, zaključno s jučerašnjih danom, ovu zarazu imale su 364 osobe, a, po procjenama, biće ih sve više.

SKAČU KORONA BROJKE Opasnost nije prošla, neki se sa zarazom bore treći put
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sreća je da zaraženi najčešće imaju lakše simptome, ali to ne olakšava onima koji su kovid dobili drugi, pa čak i treći put.

Sagovornica Srpskainfo priča da je ona koronu prvi put imala u februaru 2021. godine, njena majka i suprug mjesec dana kasnije. Zatim su u januaru ove godine ponovo dobili kovid, i to omikron soj.

– Svaki put smo imali drugačije simptome, u smislu jačine i  trajanja temperature. Meni je delta, koju sam imala prvi put, bila najgora, jer sam se “raspadala” od bolova u kostima, imala sam tešku glavobolju, osjećala sam strašan umor, imala težak kašalj i dijareju – priča Ivana M.

Simptomi

Kaže da njena majka i muž, kada su prvi put oboljeli, nisu imali teške simptome, jer su odmah počeli da piju antibiotike. Ovog januara, ona i suprug su vakcinisani, imali su jake bolove grla i temperaturu po jedan dan, 37,4 stepena Celzijusa. Njena majka je tog puta u koroni imala samo jedan dan temperaturu.

Ovaj, treći put, simptome imaju od petka i u izolaciji su.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Imamo temepraturu do 38,2, grlobolju, kašalj, povraćanje i dijareju. Osjećamo i drhtavicu, iako nemamo temperaturu, a to zimus nismo imali – priča naša sagovornica.

Dodaje da su oni, ali i drugi ljude koje zna da su zaraženi, zbunjeni oko trajanja izolacije.

– Prvo su nam rekli da ne trebamo u izolaciju, jer smo vakcinisani i nismo imali simptome, ali su nam u ponedjeljak u Domu zdravlja rekli da trebamo biti u izolaciji sedam dana – govori ona.

Kako to neko dobije koronu dva ili tri puta? Stručnjaci pojašnjavaju da imunitet poslije preboljenog kovida nije trajan.

Pročitajte još

– Od početka pandemije virus je više puta mutirao. Do sada imamo pet zabrinjavajućih varijanti, kako ih je klasifikovala Svjetska zdravstvena organizacija. Imunitet, nakon što se preboli jedna varijanta, ne može da bude dugotrajan i da štiti od drugih varijanti. Zato je neophodno da se građani vakcinišu, da prime sve tri doze kako bi se na neki način zaštitili od oboljevanja i težih oblika kovida – kaže za Srpskainfo specijalista epidemiologije Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe banjalučkog Doma zdravlja.

Klinička slika

Ova zdravstvena ustanova unazad dvije sedmice bilježi značajnije povećanje broja oboljelih, a još od polovine juna primjećen je blag rast novih slučajeva. Kako poručuju iz Doma zdravlja, slična situacija je u zemljama regiona i svijetu, pa je na neki način to bilo očekivano i kod nas.

Miljkovićeva ističe da oboljeli imaju blažu kliničku sliku, da dominira blago povišena temperatura, kijavica, kašalj, malaksalost, glavobolja, grlobolja. Na sreću, težih kliničkih slika nema, pa se za sada vrlo mali broj pacijenta šalje na Infektivnu kliniku UKC RS.

– Nemamo razloga za zabrinutost, ali imamo razloga da budemo oprezni. Trebamo da pratimo svoje zdravstveno stanje, a u slučaju bilo kakvih respiratornih simptoma da ostanemo kući, izolujemo se i javimo porodičnom ljekaru – naglašava ona.

Širenje infekcije može se očekivati u ovo vrijeme, kada se ljudi više kreću, komuniciraju, druže. Ljekari savjetuju da oni koji imaju neke respiratorne simptome ostanu kod kuće, da se ne druže s drugim osobama, da se izoluju, uzmu simptomatsku terapiju, nešto za temperaturu, vitamine. Po potrebi, da se jave porodičnom ljekaru, koji će ih dalje uputiti ako smatra da trebaju na testiranje.

– Ako budu pozitivni, onda idu na pregled u kovid ambulantu. Naravno, tu je vakcinacija, koja može da zaštiti, pa mi stalno pozivamo građane da se vakcinišu – kaže Mirjana Miljković.

Vakcinacija

Odziv na vakcinaciju nije zadovoljavajući, ali unazad nekoliko dana, sa povećanjem broja oboljelih, raste i interes. Trenutno se javljaju građani starije životne dobi, koji dolaze na buster dozu.

Inače, vakcinalni punkt radi u prostorijama HES, u suterenu Poliklinike, svaki radni dan od osam do 15 časova, osim srijedom kada je radno vrijeme do 12 do 19 sati. Na raspolaganju su vakcine Sinofarm, Fajzer i Moderna.

Kovid ambulanta u Docu radi svaki radni dan od sedam do 13 časova, s tim da će se vrijeme i rad kovid ambulante produžavati u skladu s brojem oboljelih, ako bude potrebe za tim.