back button
reload

Gradovi

U okviru „Dana dijaspore“ u Loparama održan poslovni forum (FOTO)

U okviru manifesticije „Dani dijaspore“ u Loparama je održan i uspješno završen poslovni forum, koji je organizovala opština Lopare uz podršku USAID (USAID) kroz projekat Dijaspora Invest (Diaspora Invest).

U okviru „Dana dijaspore“ u Loparama održan poslovni forum (FOTO)
FOTO: ŽELJKO BOŽIĆ/PROMO

Forum je okupio značajan broj investitora iz dijaspore i domaćih privrednika, a prema riječima Rade Savića, načelnika opštine Lopare, zajedno sa ljudima iz USAID traženi su načini kako povećati broj onih koji će uložiti u rodni kraj.

– Do sada je na području naše opštine realizovano 12 projekata dijaspore i svi su uspješni – rekao je Savić.

On je izrazio nadu da će se nakon ovogodišnjih „Dana dijaspore“, koji se održavaju pod motom „Dolaze naši“, sigurno dobiti bar jedna konkretna ideja za nove investicije.

– Danas je predstavljeno ono što je opština pripremila u prethodnoj godini od izrade nacrta poslovne zone do drugih konkretnih projekata u oblasti poljoprivrede i javno privatnog partnerstva – istakao je Savić, uz nadu da će „Dani dijaspore“ biti uspješni.

– Lopare su jedna od najuspješnijih opština, u Republici Srpskoj i BiH, kada je u pitanju saradnja sa takozvanom lokalnom dijasporom – rekao Armin Alijagić, predsjednik Biznis centra dijaspore i USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“.

On je naglasio da je kroz ovaj projekat podržano 160 kompanija iz BiH, a među njima nekoliko je iz opštine Lopare, koju treba predstaviti kao primjer dobre prakse i za druge opštine.

Predsjednik Udruženja Srpskih privrednika Švajcarske, predsjednik Udruženja „Кoreni“ i član uprave Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Stojan Stevanović je rekao da je prošlogodišnja manifestacija „Dani Dijaspore“ bila bez dijaspore, zbog pandemije, ali je ove godine u maticu došlo najviše ljudi iz dijaspore u proteklih 10 godina.

– Ovdje smo danas bili u punom sastavu i nadam se da biti rezulatata od ovog poslovnog foruma – naglasio je Stevanović i istakao veoma dobru saradnju sa lokalnom zajedniccom.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, koji preko svoje konsultantske firme pomaže opštini Lopare u realizaciji projekata da se ostvare nove investicije i stvore nova radna mjesta, rekao je da su Lopare opština koja je izrazito nerazvijena, ali jako mnogo radi na stvaranju dobre poslovne klime.

– To je razlog zašto organizujemo ovaj skup – naglasio je Pavlović.

On je na poslovnom forumu predstavio projekte koji su realizovani ili su u realizaciji u ovoj lokalnoj zajednici, a posebno se osvrnuo na projekat nove poslovne zone.

Pored velikog broja privrednika skupu su prisustvovali i u njemu uzeli učešće članovi Udruženja „Кoreni“, „Link-ap“ (Link-up) iz Srbije, načelnik opštine Čajniče Goran Кaradžić, gosti sa Kosova i Metohije i drugi.

A.E.