Svijet

Promjene u politici Bijele kuće: Bajden naredio da se podijele dokazi o ruskim ratnim zločinima sa sudom u Hagu

Američki predsjednik Džo Bajden tajno je naredio SAD da počnu da prosljeđuju dokaze o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini  Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu, objavio je danas Njujork tajms, pozivajući se na dobro obavještene izvore.

Džo Bajden silazi niz stepenice
FOTO: KIMMO BRANDT/EPA

Kako su naveli izvori bliski administraciji u Vašingtonu, takva odluka američkog predsjednika ukazuje na ozbiljne promjene u politici SAD, prenosi Ukrinform.

Prethodno je Pentagon tvrdio da bi predaja dokaza MKS-u potencijalno mogla da izazove krivično gonjenje američke vojske.

Američke obavještajne agencije prikupile su informacije, uključujući detalje o odluci ruskih zvaničnika da namerno udare na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i nasilno deportuju hiljade ukrajinske djece sa okupirane teritorije, navodi se u izvještaju.

Pročitajte još

SAD su već podijelile neke od dobijenih dokaza sa ukrajinskim tužiocima, odbijajući da dostave dokumente MKS.

Kako je ranije prenio Ukrinform, vlada Južne Afrike zvanično je podnijela zahtjev sudu za izdavanje naloga za hapšenje ruskog lidera Vladimira Putina u slučaju da stigne u zemlju.

Predpretresno vijeće MKS je 17. marta izdalo nalog za hapšenje Vladimira Putina, zajedno sa njegovom komesarkom za prava djeteta Marijom Lvovom-Belovom, zbog optužbi za nezakonitu deportaciju ukrajinske djece sa okupiranih teritorija u Rusiju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu