Kolumne

Banjalučki dvoboj

Čini se da su sve oči ovih lokalnih izbora, bar kada je Republika Srpska u pitanju, uprte u Banjaluku.

Banjalučki dvoboj
FOTO: SRPSKAINFO

Stranke su zapostavile mnoge lokalne zajednice, polažući sve nade u banjalučkog kandidata, što je posebno vidljivo kod opozicije.

Koliko je Banjaluka bitna vidimo i po tome da kampanja još nije ni počela, a pravila su već počela da se krše. Šta će tek biti kasnije ne znam, ali znam da ćemo dvojicu kandidata za gradonačelnika Banjaluke, polako ali sigurno, uskoro “viđati” i kada otvorimo frižider.

Oni već uveliko rade na terenu, vode kampanju od vrata do vrata, a epidemija virusa korona je velike stranačke mitinge pretvorila u večernja druženja sa stanarima naselja.

Aktuelni gradonačelnik Igor Radojičić, čini mi se, kao nikada do sada obilazi građane, presijeca vrpce, svečano započinje radove na svemu i svačemu, svečano pali rasvjetu, otvara igrališta, obećava, druži se s mještanima, te snima spotove uporno pokazujući građanima šta je do sada radio…

S druge strane, mladi opozicionar Draško Stanivuković sa isto toliko volje pokazuje šta je sve kod gradonačelnika pogrešno, a da bi pokazao da je drugačiji posljednjih mjeseci je kupio sjeno, muzao kravu, pekao rakiju, slikao se na traktoru, išao na sjednice biciklom, trotinetom, autobusom, obišao stotine kuće, naselja, imanja…

Da će se ne samo njih dvojica grčevito boriti za svaki glas pokazuju i optužbe da je već počela kupovina glasova, malverzacije pri glasanju iz inostranstva, kao i mnoge druge.

U svakom slučaju, ako izbori budu fer, biće zanimljivo vidjeti da li će Banjalučani izabrati aktuelnog gradonačelnika, kome se ne može osporiti da je u Banjaluci bilo radova više nego ranijih godina, ili mladog opozicionara, kome se ne može osporiti da je osvježenje na našoj političkoj sceni, koje su mnogu dugo priželjkivali.