Kultura

Banski dvor objavio zbirku „Pjesme ponosa i časti“ autora Mladena Jankovića

Povodom obilježavanja praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Banski dvor – Kulturni centar objavio je zbirku aranžmana rodoljubivih pjesama za gudački kvartet i glas pod nazivom „Pjesme ponosa i časti“, autora Mladena Jankovića, višeg asistenta Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Banski dvor objavio zbirku „Pjesme ponosa i časti“ autora Mladena Jankovića
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vanredni profesor Akademije umjetnosti i direktor Banskog dvora Mladen Matović istakao je u recenziji ovog izdanja da je u pitanju raritetna zbirka sa kojom je stvoren značajan fundus i baza aranžmana kompozicija sa rodoljubnom tematikom, a koji će u budućnosti nesumnjivo doprinijeti dostojanstvenom i svečanom obilježavanju svih značajnih istorijskih datuma srpskog naroda. Kroz izradu standardizovane zbirke aranžmana za gudački kvartet i glas, biće omogućeno njihovo intenzivnije izvođenje u sredinama koje nemaju orkestar i veće izvođačke ansamble.

Zbirka aranžmana “Pjesme ponosa i časti” sadrži sedam pjesama koje imaju veliki istorijski značaj za srpski narod – “Vostani Serbie”, “Kreće se lađa francuska”, “Ovo je Srbija”, “Onamo ‘namo”, “Tamo daleko”, “Što se bore misli moje” i “Oj, Srbijo, mila mati”. Svaka pjesma podsjeća na neki od najznačajnijih momenata u srpskoj istoriji od 18. vijeka do danas.

– Do sada, navedene pjesme nisu obrađivane za gudački kvartet, a budući da je to jedan od najstandardnijih kamernih sastava, našao sam za shodno da napravim zbirku aranžmana za taj sastav i glas (sopran i bariton). Ono što je bitno jeste da aranžmani nisu tehnički prezahtjevni, što pruža mogućnost njihovog frekventnijeg izvođenja. Izuzetno mi je zadovoljstvo što će ova zbirka aranžmana biti zvanično objavljena povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovim putem bih se zahvalio Banskom dvoru i profesoru Mladenu Matoviću na podršci i pomoći pri realizaciji ideje – rekao je autor zbirke Mladen Janković.

Prihvati notifikacije