Društvo

BAR U NEČEM SU U PLUSU Najveći GUBITAŠ u Srpskoj dobio i osmi sindikat

Da željezničari u Republici Srpskoj, bez obzira na sve probleme koji su im se sručili na glavu, nisu baš složni u borbi  za radnička prava, odavno je poznata stvar.

BAR U NEČEM SU U PLUSU Najveći GUBITAŠ u Srpskoj dobio i osmi sindikat

Međutim, više ne važi ni pošalica po kojoj željezničari imaju sedam sekretara sindikata, kao što su, prije skoro jednog vijeka, jugoslovenski komunisti imali čuvenih sedam sekretara SKOJ-a.

Sedam više nije magični broj sindikalnog organizovanja u Željeznicama RS, jer je, kako saznajemo, nedavno registrovan i osim sindikat u najvećem gubitašu u Srpskoj.

Najnoviji sindikat, koji je iniciran krajem prošle godine, nedavno je, kako saznaje srpskainfo.com iz konkurentski sindikata, i regostrovan. Okuplja nezadovoljne inženjere i “rukovodioce srednjeg ranga, sa fakultetskim diplomama i nešto višim primanjima od prosječnih”.

Najnovija sindikalna organizacija se zove Nezavisni sindikat željezničara RS, čiji je predsjednik Ratko Pilipović.

Neki mediji su pisali da je ovo sedmi sindikat, ali su se prevarili u računu. Polipovićev sinikat je osmi, a sedmi sindikat u ŽRS, koji ima nešto manje članova, jeste novi Sindikat mašinovođa, koji vodi kolega Topić. Oni su se otcijepili od Samostalnog sindikata mašinovođa, pod vođstvom Sime Cvjetkovića – objašnjava Boris Šukalo, potpredsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti  ŽRS.

Još jesenas je lansirana doskočica da Željeznice RS imaju jedan sindikat na dvije lokomotive, jer je  u voznom stanju  svega 15 lokomotiva, a i one su pod hipotekom, zbog duga za poreze i doprinose.

Sada, kada je registrovan i osmi sindikat, pojavila se priča se da ŽRS, inače poznata po brojnim menadžerima i koordinatorima, ima više sindikata nego direktora, mada je u to teško povjerovati.