Kolumne

Bez stida i straha

Da su mnogi nazovi biznismeni ili poslodavci kod nas umislili da su time što su vlasnici kapitala ujedno i vlasnici života ljudi koji rade kod njih, poznato nam je već godinama.

Bez stida i straha
Foto: RAS Srbija

I da kažemo jasno ne, ne mislimo na sve poslodavce, i ne, ne optužujemo cjelokupnu poslovnu zajednicu za bilo šta.

Ali mislimo na sve one koje svoju poziciju zloupotrebljavaju, vjeruju da im pripadaju posebna prava ili statusi zato što vode neki posao, mizerno plaćaju radnike koji kod njih crnče, ne poštuju ni njihova osnovna radnička, a često ni ljudska prava, i sve to rade naočigled svih nas. Koliko je to rašireno najbolje znaju radnici, samo što oni o tome ne smiju javno, a bogami ni privatno da govore, svjesni da ih niko neće zaštititi.

A koliko su u tome nemoćne i naše institucije, a vladavina zakona često privid, pokazuje i posljednji, potpuno poražavajući primjer iz Dervente.

Dobrostojeća fabrika iz ne tako dobro plaćene oblasti proizvodnje obuće i odjeće, ne samo da je radnicu koja se bori za život otpustila tokom bolovanja, već sasvim otvoreno ignoriše i rješenja institucija Srpske.

Konkretno, bez imalo stida, a očigledno i straha, rukovodstvo fabrike je najprije manipulisalo ugovorima o radu, zatim radnicu nezakonito otpustilo, a sada odlučilo i da ignoriše rješenje Inspektorata RS da je vrati na posao. Jer im se, očigledno, može.

O tome zašto nemaju makar poslovne etike i smatraju da zbog ove situacije treba da se inate, te ganjaju i po sudu, nećemo. Ali o tome zašto nemaju straha i zašto im se to sve isplati, možemo. I trebalo bi da se time bavi država, vlast, njeni predstavnici, a ne samo mediji ili sindikati.

Možda bi kazne trebalo da nam budu oštrije? Jer po sadašnjoj regulativi, kazna koju će ova firma platiti zbog ovakvog ponašanja i stavljanja iznad zakona i institucija je gotovo simbolična.

Možda treba da pokažemo više odlučnosti u zaštiti prava i dostojanstva svojih građana? Možda bi trebalo da uradimo bilo šta, samo da ne pustimo da to tako prođe!