Biznis

BIĆE TEŠKI PREGOVORI O POVEĆANJU PLATA Zaposleni u javnom sektoru u Njemačkoj nezadovoljni primanjima

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je da očekuje teške pregovore o povećanju plata sa predstavnicima sindikata od 4,8 odsto koliko traže za 2,3 miliona radnika javnog sektora u saveznoj i opštinskoj administraciji.

BIĆE TEŠKI PREGOVORI O POVEĆANJU PLATA Zaposleni u javnom sektoru u Njemačkoj nezadovoljni primanjima
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Savezne vlasti su odlučne da postignu sporazum tokom pregovora – rekao je danas Zehofer pred prvu rundu razgovora u Potsdamu nedaleko od Berlina.

Zehofer je istakao da je kriza sa pandemijom virusa korona smanjila poreske prihode i time ograničila fiskalnu slobodu za javni sektor, posebno na opštinskom nivou.

Savezne vlasti su od marta uvele niz simulativnih i mjera pomoći zbog kojih je parlament suspendovao parlamentarna ograničenja za zaduženje i dozvolio je rekordan iznos za zaduženje u ovoj godini od 217,8 milijardi evra.

Nešto ranije je ministar ekonomije Peter Altmajer naglasio da je državni budžet pomagao u oporavku od posljedica pandemije Covid-19 i da će privreda ove godine zabilježiti manji pad nego što je očekivano.

Sindikati “Verdi” i “DBB” tvrde da su radnici javnog sektora, posebno u zdravstvum imali ključnu ulogu tokom pandemije i da se to mora odraziti i u pregovorima o platama.

Zahtjev za povećanje plate od 4,8 odsto važi za period od 12 mjeseci.