Politika

"Biće završeno do kraja godine" Dodik obišao gradilište dionice auto-puta Rača-Bijeljina, pa otkrio planove za nove projekte

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izrazio je uvjerenje da će do kraja iduće godine biti završena dionica auto-puta do Bijeljine, te istakao da je namjera Srpske da za četiri do pet godina bude završen auto-put od Banjaluke do Beograda.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je tokom obilaska gradilišta dionice auto-puta Rača-Bijeljina zahvalio investitorima “Autoputevima Republike Srpske”, izvođačima i nadzoru na pradanom radu na ovoj dionici.

– Ovdje možete da svjedočite da je, kako to građevinci kažu, probijeno 18 kilometara dionice, a da su ostala još dva na kojima svi dinamično rade – rekao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska i Srbija iz vlastitih sredstava finansiraju ovu dinonicu koja je na trasi integralnog saobraćajnog koridora od Banjaluke do Beograda.

– Gotovo sve trase na toj dionici se razmatraju, neke se dogovaraju, a ova se već izvodi. Mi imamo namjeru da četiri do pet godina završimo kompletnu dionicu auto-puta – rekao je Dodik.

On je istakao da mu je drago da vidi da je kompanija “Integral inženjering” kao izvođač veoma aktivan i da se u tom pogledu stvari odvijaju najbolje moguće.

– Naravno, Srbija je u značajnom dijelu pomogla izgradnju ove dionice, kao i izgradnju mosta na rijeci Savi koji je u cijelosti finansirala Vlada Srbije – rekao je Dodik.

On je istakao da ova dionica ostaje u vlasništvu Republike Srpske na upravljanje i korištenje i da mijenja karakter ovog regiona.

Pročitajte još

– Ovo je značajno za Republiku Srpsku i najveća je investicija koju je Bijeljina ikada imala. To košta 288 miliona KM, a Srpska je iz vlastitih izvora za ovu dionicu već uplatila blizu 100 miliona KM – rekao je Dodik.

On je naglasio da ovaj zahtjevni megaprojekat mogu da rade samo predani i stručni ljudi.

– U planskim smo aktivnostima u vezi sa izgradnjom brze ceste prema Zvorniku, dalje prema Sokocu, a ovih dana sam obaviješten od kineskog partnera da je obezbijeđeno finansiranje trase od Bijeljine do Brčkog i da će ti radovi vjerovatno početi ove godine – rekao je Dodik.

Kada se uzme u obzir da se gradi dionica od Vukosavlja prema Brčkom, kaže Dodik, to ukazuje da je “napadnuta” gotovo čitava dionica auto-puta.

– Ovo je kapitalan i najveći investicioni projekat Republike Srpske – rekao je Dodik.

On je zahvalio Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću, koji je imao razumijevanja i koji sa zanimanjem prati završetak radova.

– Oni će nešto ranije završiti radove, jer su ranije počeli, ali u svakom slučaju vjerujem da ćemo do kraja idućeg godine imati izgrađenu dionicu auto-puta do Bijeljine koja završava na petlji pod nazivom Bijeljina Sjever – rekao je Dodik.

On je istakao da će odatle biti nastvljena izgradnja puta prema Brčkom i da će to biti povezano u naredne četiri, do pet godina.

– Nije lako, ali Republika Srpska i ovdje pokazuje sposobnost – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu