Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BIĆEMO ŽELJNI I VOĆA I ŽITA Suša usred zime, kad joj vrijeme nije

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

Ovogodišnja proizvodnja voća i povrća biće dovedena u pitanje, ako Srpsku i u narednom periodu zaobiđu obilnije padavine, što je bio slučaj unazad par mjeseci.

Takođe, sušna zima je zaprijetila i mnogim izvorištima u RS, koja su gotovo presušila, a ako potraje period bez kiše, lako bi mogla da u potpunosti ostanu bez vode. Iz banjalučkog Vodovoda već su pozvali mještane više naselja da racionalno troše vodu, kako bi se izbjegle restrikcije.

Naime, ova zima je, dosad, praktično, prošla bez značajnijih padavina, što je dovelo do toga da vlage, trenutno, ima samo u površinskom sloju zemljišta, dok su dublji slojevi suvi.

Analiza agrometeorologa pokazuje da bi, kako bi se u zemljištu akumulirala količina vlage dovoljna da zadovolji potrebe biljaka, za nešto manje od 20-ak dana trebalo da padne ukupno oko 200 litara kiše, ili između 10 i 15 litara po metru kvadratnom dnevno.

Voćari i zemljoradnici već polako gube nadu da će, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ove godine ostvariti solidan prinos jabuka, šljiva, pšenice, kukuruza. Ako bude tako, na jesen nas očekuje manja ponuda od potražnje, odnosno, nestašica domaćih roba, veći uvoz i više cijene poljoprivrednih proizvoda.

Domaće poljoprivrednike posebno obeshrabruje prognoza koja ni u narednom periodu ne najavljuje neke značajnije padavine.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da su ovu jesen i zimu obilježile nepovoljne vremenske prilike.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Stojan Marinković

– Kiše nije bilo ni jesenas, a zima je baš sušna. Zbog visokih temperatura ranije će krenuti vegetacija, ali je veći problem suša kojom ćemo, po svemu sudeći, ući u proljećnu sjetvu – kaže Marinković za Srpskainfo.

Dodaje da su ozimi pšenica i ječam trenutno u fazi mirovanja, te da će ratari, ako padavine izostanu, već sa prvim znacima proljeća morati sprovesti hemijske tretmane, što će, svakako, poskupjeti proizvodnju.

– Takođe, sve kulture će biti ugrožene. Naime, u zemlji ima taman toliko vlage da ozima pšenica i ječam krenu nicati. Međutim, ako već početkom marta vlažnost zemljišta ne bude veća, biće ugrožen njihov rast. Slična situacija je i sa kukuruzom, koji se sije u proljeće, a kojem je, tokom cijelog vegetativnog perioda, neopohodna vlaga – ističe Marinković.

Objašnjava da, ako pomenute biljke puste korijen u suvu zemlju, možemo da očekujemo kudikamo manje prinose i zrno lošijeg kvaliteta.

– Iskreno se nadamo da će bar u narednih mjesec dana biti bolje vremenske prilike, inače će naša proizvodnja biti pod velikim znakom pitanja – kaže Marinković.

I Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, poručuje da se njegove kolege plaše da će, zbog visokih temperatura, vegetacija ranije krenuti, te da neće biti dovoljno vlage za razvoj plodova.

– Ako nema kiše, loše je cvjetavanje, loša oplodnja u proljeće, samim tim manji rod i lošiji kvalitet voća. Ovakve vremenske prilike su, osim kruške, pogubne za sve ostale vrste voća. U Srpskoj je najdominantnija šljiva, pa jabuka i kruška, dok breskve i trešnje nema nešto puno. Ako i u narednom periodu padavine izostanu, bićemo u velikom problemu, jer je za nas sušna zima isto što i sušno ljeto – ističe Dojčinović.

U Odsjeku za agrometeorologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu da je, trenutno, snježni pokrivač veoma male visine formiran samo u višim planinskim predjelima.

– U nižim predjelima i dalje nema snježnog pokrivača koji bi zaštitio ozime usjeve, koji su dobro pripremljeni za period mirovanja. Naravno da bi snježni pokrivač u nekom skorijem vremenu bio poželjan, ali prevashodno iz razloga obezbjeđivanja dovoljne količine vlage u zemljištu, jer postojeće padavine u malim količinama nisu dovoljne za značajniju akumulaciju vode u zemljištu – kaže za Srpskainfo rukovodilac ovog odsjeka Dejan Supić.

Prema njegovim riječima, relativno topla i suva jesen, te otežana obrada sa velikom količinom žetvenih ostataka, stvaraju optimalne uslove za masovno umnožavanje poljskih glodara. Zato se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje da tokom zime obilaze svoje njive i da, ukoliko primjete aktivne rupe, preduzmu mjere za suzbijanje glodara.

U najavi snijeg slabog intenziteta

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tokom narednih 8 do 10 dana u Republici Srpskoj očekuje se promjenjivo vrijeme s malom količinom padavina, ali i dalje toplo za ovo doba godine.

Prema sadašnjim prognostičkim modelima, 5. i 6. februara doći će do zahlađenja i pojave snježnih padavina, koje, međutim, neće biti jačeg intenziteta.  Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim i večernjim časovima očekuje se magla ili sumaglica.

Minimalna temperatura vazduha u planinskim predijelima iznosiće od minus 5 do 2 stepena, u nižim predijelima od 0 do 8, na jugu do 10 stepeni. Maksimalna dnevna temperatura vazduha kretaće se od 5 do 10 u planinskim predijelima, a u nižim krajevima od 11  do 17 stepeni, podaci su Republičkog-hidrometeorološkog zavoda.

Prema prognoziranim vrijednostima standardizovanog indeksa padavina, u većem dijelu Republike Srpske prevladavaće umjerena suša.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO