Biznis

"Bićemo zemlja sa mnogo MILIJARDERA KOJI ZARAĐUJU NA KUPCIMA" Ekonomisti i potrošači o ENORMNO VELIKIM ZARADAMA domaćih trgovačkih lanaca

Svjedoci smo da naši trgovci i te kako profitiraju, jer da nije tako ne bi se otvarali ovoliki tržni lanci i trgovine u svim gradovima, ali i malim mjestima.

Žena kupuje mliječne proizvode
FOTO: MI0MIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Poručila je ovo za Srpskinfo direktorka Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić.

Mislim da je to danas branša koja najviše zarađuje u našoj zemlji. Oni su postali dio priče koja diktira sve na našem tržištu. Trgovci naftom i naftnim derivatima, kao i proizvođači hljeba i peciva koji su se udružili, lako se dogovore za podizanje cijena, a evo isto to rade i svi trgovci – rekla je Marićeva.

Komentarišuću istraživanje koje je Srpskainfo objavila prije nekoliko dana, a koje pokazuje da je profitna stopa trgovačkih lanaca u BiH duplo veća nego u zemljama okruženja, Marićeva je dala oštar odgovor.

“Teško pratiti efekat”

Naše zakonodavstvo im dozvoljava da se tako ponašaju. Vlade oba entiteta treba da donesu drugačije propise, upravo prateći ono što se dešava i van naših granica. Dok god je ovakvo stanje i dokle god marže ne budu kontrolisane od strane države imaćemo rast, a ova zemlja će imati mnogo milijardera koji dobro zarađuju na potrošačima – rekla je Marićeva.

S obzirom da je Srpska prije nekoliko dana ograničila marže na nekoliko proizvoda, Marićeva ističe da je veoma teško pratiti efekat, jer postoji određeni broj potrošača koji kupuju te proizvode.

– Efekat prati samo Tržišna inspekcija koja ide da proveri da li su trgovci ispoštovali to da se drže ograničenja. To je samo jedan od pokušaja da se nešto učini, jer smatram da ovdje trebaju malo rigoroznije i drugačije mjere. Tačnije one mjere koje će biti strateški planirane, a ovo što se sve dešava ne daje rezultate kakve mi kao potrošači očekujemo – zaključila je Marićeva.  

Iz ugla ekonomiste

Ekonomista Svetlana Cenić za Srpskainfo ističe da su veleprodajne cijene u svijetu prije više mjeseci padale.

Samo su kod nas rasle cijene hrane, a ako od istih dobavljača uvoze većinu, jer mi jako malo proizvodimo, kako to da kod nas rastu cijene, a tamo padaju, a uz to još da se cijene carine i ostalih troškova nisu mijenjale – pita se ona.

Cenićeva je objasnila da je potrebno gledati ulaznu strukturu cijene, pa tek onda ustanoviti kolika je stvarna zarada veletrgovaca, jer sve drugo ne daje nikakva rješenja.

Dok god ljudi plaćaju i ne bune se, dotle će svaki trgovca dizati cijene, jer on nije socijalna ustanova, nego radi za profit. Zašto bi bili socijalna ustanova, ako to država ne radi – rekla je Cenićeva.

Naglasila je da ona od trgovaca, kao ni veletrgovaca ne očekuje da izađu u susret, jer zašto bi to i radili.

-Oni se osnivaju i postoje zbog profita, ali u svemu tome je najboljnije to što mi ništa nismo uradili za našu poljoprivredu i prehrambenu industriju. Apsolutno ništa, samo se godinama priča o tome – zaključila je Cenićeva.

Istraživanje

Podsjećamo, prije nekoliko dana Srpskainfo je objavila istraživanje, kakav je odnos između zarade trgovca i ukupnog prihoda. Ti procenti su izvrstan pokazatelj koliko trgovci zarađuju na nama, jer oni svoju zaradu ostvaruju od marže, koju kupci plaćaju pri svakoj kupovini.

Pročitajte još

Da su nas u BiH trgovci obmanjivali pokazuje primjer Binga koji u poređenju s trgovinskim lancima iz susjednih zemalja ima ubjedljivo najveću dobit u odnosu na prihode.

Kada je riječ o BiH, “Bingo Tuzla” je u 2022. godini sa profitnom stopom od 7,3% ostvario dobit od 117.125.912 KM, a ukupni prihod je 1.603.360.887 KM.

Njega prati i “Robot” sa profitnom stopom od 4,82%, gdje je dobit bila 11.480.901 KM, a ukupni prihodi 237.930.073 KM. Na trećem mjestu se našao “Merkator” sa profitnom stopom 1,36%, dobit je bila 3.299.767 KM, a ukupni prihod je iznosio 242.461.784 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu