Hronika

"BOG ME JE SAČUVAO SMRTI" Anji je požar za nekoliko minuta odnio čitavu porodicu

Djevojka koja je za nekoliko minuta ostala bez najmilijih, kada je 21. marta izgorjelo nekoliko stanova u Bulevaru Milutina Milankovića, kaže da je tek sad svjesna šta ju je zadesilo.

"BOG ME JE SAČUVAO SMRTI" Anji je požar za nekoliko minuta odnio čitavu porodicu
FOTO: MLADEN ŠURJANAC/RAS SRBIJA

Što više vrijeme odmiče, sve mi je teže i teže, jer mi fale moji mama, tata i brat. Ne želim da iko zamišlja kako to izgleda kada sve izgubiš za jednu noć – ovim riječima je počela svoju ispovijest Anja Stojanović (25), koja je u požaru ostala bez majke Ljiljane (51), oca Zorana (52) i brata Aleksandra (26), kao i dva psa, piše Kurir.

Podshetimo, vatrena stihija, koja je buklnula 21. marta rano ujutru u zgradi “televizorki” u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu, odnijela je živote sedmoro stanara solitera, među kojima i čitavu Anjinu porodicu.

Komšije su heroji

– Kada se sve to dogodilo, izgledalo je kao neka životna pauza, nalazite se u vakuumu i imate potpunu blokadu misli i osjećanja, ali onda postepeno počinjete da budete svjesni svega i sve je teže i teže. Biće situacija u kojima će mi i te kako faliti i moji roditelji i brat i kućni ljubimac, ali čovjek mora da se nosi sa životom – priča ova hrabra djevojka.

Ona je kobnog dana izbjegla smrt jer je veče prije tragedije ostala da prespava kod druga u komšiluku pošto nije željela da prekrši zabranu kretanja, koja je u to vrijeme bila na snazi.

– Nisam željela da prekršim policijski čas i ostala sam van kuće. Mene je Bog sačuvao smrti. Za mene su heroji komšije, koje su se satima suočavale sa smrću u svojim stanovima, a danas su uspjeli normalno da žive. Najbolji drug mog brata se spasao i pomogao drugima da se spasu, bilo mu je teško kao i svima, ali danas radi, brine o sebi – kaže Anja.

Data nam je prilika

Naglašava da je tokom ova dva mjeseca imala veliku podršku vjerenika, komšinice Vere, svog najboljeg druga i njegove porodice, ali i komšija i rođaka, kao i bake.

– Mi koji smo ostali u životu moramo bar iz poštovanja prema svojim najmilijima da budemo jaki i najbolji što možemo jer nam je data prilika za to. Nismo džabe ostali živi, moramo da se trudimo da opravdamo sve ono što su oni radili za nas, moji roditelji za mene u odrastanju, moj brat, kog sam bezgranično voljela, i zbog njih ja moram ostati na nogama. Zahvaljujući uspomeni na moje roditelje imam samo jednu opciju, a to je da budem zdrava, normalna i da opravdam sve što su oni ikada uradili za mene – poručuje Stojanovićeva.

Požar kakav Beograđani ne pamte buknuo je u stanu nepokretnog Zorana Stanisavljevića (61), a potom se brzo proširio i na stanove iznad njegovog. Osim Stanisavljevića i Anjine porodice, nastradali su i bračni par Marija (45) i Aleksandar Nesimovski (47) i Leposava Lazarević (88).

Dirljiv gest u čast nastradalih – zasadili sedam platana za sedam žrtava

Stanari “televizorke” juče su u saradnji sa JKP “Gradsko zelenilo” posadili sedam platana na travnjaku ispred zgrade.

– Inicijativa je krenula od komšija i ovo smo uradili iz pijeteta prema stradalima. Kontaktirali smo sa “Zelenilom”, a oni su nam omogućili ovo u znak sjećanja na naše najmilije. Posađeno je sedam platana za sedam preminulih i dva žbuna za dva psa koja su stradala – kazao je Branislav Nesimovski, tata i svekar poginulih Aleksandra i Marije.

– Oni znaju da je moja porodica bila tu za svaki problem i da su naša vrata uvijek bila otvorena. I sada se držimo zajedno – kaže ona.