Digitalna Srpska

BOLJA ZAŠTITA PRIVATNOSTI Zanimljivi noviteti stižu u beti za Android 15

Izdanje Android 15 Beta 1 dolazi s velikim brojem nadogradnji koje bi trebalo da pomognu u zaštiti privatnosti dok surfujete pomoću Wi-Fi ili mobilne mreže.

Telefon u ruci
FOTO: LISA FOTIOS/PEXELS

Donosimo pregled noviteta koji bi mogli da se nađu u sljedećem izdanju Gugl operativnog sistema.

Krenimo od Wi-Fi konekcije. Do sada bi kuckanjem na ovu opciju dobili pop-up prozor koji omogućava izbor između toga da li želite da dijelite MAC adresu svog telefona/tablet računara ili nasumično generisanu.

Vlasnik javne Wi-Fi mreže mogao bi da koristi tu adresu za praćenje vaše aktivnosti tokom posjete, dok korišćenje nenasumične adrese može biti dobra ideja za vašu kućnu mrežu.

Šta je novo? Wi-Fi Privacy sada ima meni na čitavoj stranici s novim dugmetom Send device name. Ukoliko je isključite, vaš telefon ostaje anoniman pa je teže ustanoviti kome pripada.

Gugl je takođe predstavio nekoliko novih funkcija za zaštitu privatnosti za mobilne mreže.

Možete ih pronaći pod Settings, pa Security & privacy, More security & privacy i zatim Cellular network security.

Pročitajte još

Prvo opcija, Security notifications, manje je ograničavajuća. Nakon što je uključite, Android će vas obavijestiti kad god se povežete na mobilnu mrežu koja ili nije šifrirana ili bilježi vaše IMEI i IMSI brojeve.

To se može dogoditi ako, na primjer, vlasti koriste uređaj Stingray za praćenje korištenja lokalne mobilne mreže.

Takođe možete odabrati Require encryption. Ova opcija će vas upozoriti da možda nećete moći pravilno da se povežete u određenim područjima, ali bi vaša upotreba telefona trebalo da ostane bezbijedna.

Pozivi upućeni hitnim službama zanemariće ovo postavku, piše 9to5Google.

Kako je u pitanju beta verzija, nije sigurno da li će se ove funkcije naći u konačnoj verziji Androida 15. Više bismo mogli saznati tokom ovogodišnje Google I/O konferencije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu