Politika

Borenović o obustavi njemačkih projekata u Srpskoj "Klizimo ka ekonomskim sankcijama koje najmanje pogađaju vlast"

"Jučerašnje zvanično saopštenje njemačke ambasade o obustavi četiri projekta u Republici Srpskoj u vrijednosti od preko 200 miliona KM potvrđuje najgore slutnje, a to su da RS lančano klizi ka ekonomskim sankcijama koje pogađaju lokalne zajednice i građane, a ponajmanje ili nikako ličnosti iz vladajućih struktura".

Branislav Borenović o sankcijama
FOTO: PDP

Ovo je na današnjoj konferenciji za medije rekao Branislav Borenović, predsjednik PDP.

– Ovo je jedna od lančanih reakcija. Prvo smo nedavno iz Brisela dobili informaciju da od 600 miliona KM bespovratnih sredstava namijenjenih BiH niti jedna marka ne dolazi u Republiku Srpsku. Sada i Njemačka trajno odustaje od finansiranja četiri značajna projekta – naveo je Borenović.

Kaže da dodatnu težinu daje činjenica da je Njemačka jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srpske i BiH.

– Njemačka zajedno sa Srbijom, Hrvatskom, Italijom i Slovenijom čini 65 odsto ukupnog izvoza Republike Srpske. To je jedna od pet zemalja u koju Republika Srpska najviše izvozi i sa kojima ima najveći spoljnotrogovinski bilans. I ta zemlja zvanično saopštava da odustaje od četiri projekta u Republici Srpskoj, što šalje jednu izuzetno lošu poruku. Jasno je da nema ni mudrosti, ni ozbiljnosti, ni odgovornosti u vladajućim strukturama koje su nas dovele u ozbiljnu izolaciju i svojevrsne ekonomske sankcije – rekao je Borenović.

Istakao je da smo nažalost jedini u regionu koji smo, za sada, pod tihim, ali već vidljivim sankcijama.

– I druge zemlje imaju političke izazove, ali na primjer u Srbiji očigledno postoji mnogo mudrosti, pameti i političkog balansa da ne dođu u ovakvu situaciju, da EU i Njemačka tamo investiraju i da se ostvaruju značajniji ekonomski rezultati – rekao je Borenović.

Podsjetio je da smo u situaciji da se Republika Srpska zadužuje na skoro sedmičnom nivou i to po nevjerovatnim kamatnim stopama od preko šest odsto, da 46.000 radnika ne ostvaruje zdravstveno osiguranje, od čega najviše zdravstvenih radnika, što je apsurd nad apsurdima, da se desetine miliona KM narodnog novca daje na namještene tendere koje pišu povlaštene firme.

Pročitajte još

– Sve to pokazuje koliko je stanje ozbiljno, koliko vlast SNSD i njihovih satelita vodi Republiku Srpsku u neizvjesnost i koliko, ponavljam, nemaju ni mudrosti, ni ozbiljnosti, ni odgovornosti – istakao je Borenović.

Borenović se dotakao i činjenice da su konačno podignute optužnice zbog izbornih prevara iz 2018. godine.

– Te osobe su optužene da su dodavali određeni broj potpisa i glasova birača koji nisu izašli na izbore i tako falsifikovali rezultate izbora. To je jedna od pojava koja je bila dominantna u izbornim procesima, a najviše u Zvorniku, Doboju… Tužilaštvu BiH je trebalo pet godina da za pet osoba podigne optužnice za djela za koja je predviđena zatvorska kazna do pet godina. Pravda je nekada užasno spora, ali vjerujem i dostižna i ako bude pravde nadam se da će se kroz ovaj jedan slučaj izbornih krađa pokazati da se ne isplati to raditi i služiti zatvorsku kaznu – istakao je Borenović.

Naveo je da postoje desetine primjera dokazanog upisivanja glasova, što još nije procesuirano, pogotovo na mjestima gdje je zvanična izlaznost bila visoka.

– Negdje je to bilo preko 80 odsto, a negdje čak i preko 95. Uvidom u rezultate jasno se vidi ko je na tim mjestima “pobjeđivao” i koje političke partije to rade. Na takvim mjestima je uglavnom SNSD sa svojim kandidatima odnosio ubjedljive pobjede. A kada kroz izbornu korupciju, krađama i prevarama dođu na vlast, posljedica je da se danas nalazimo u situaciji kakvoj se nalazimo: korupciji, izolaciji i pod ekonomskim sankcijama – zaključio je Borenović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije