Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Brazilski predsjednik optužio aktiviste organizacija da PODMEĆU POŽARE u Amazonu

Svijet
Autor:

FOTO: NASA EARTH OBSERVATORY/EPA

Britanski dnevnik “Gardijan” navodi da Bolsonaro pokušava da izbjegne sve veće međunarodne kritike zbog neuspjeha da se zaštiti najveća kišna šuma na svijetu.

– Po pitanju požara u Amazonu, koje su, po mom mišljenju izazvale nevladine organizacije jer gube novac. Namjera im je da donesu probleme Brazilu – rekao je brazilski predsjednik Žair Bolsonaro obraćajući se okupljenima na Kongresu čelične industrije u Braziliji.

Prema pisanju lista, porast broja požara u nekoliko država u području Amazon tokom ovog mjeseca uslijedio je nakon medijskih izvještaja da su farmeri ohrabreni mogućnošću da raščišćavaju zemljište radi obrade usjeva i uzgoja stoke jer nova brazilska administracija želi da region otvori za ekonomsku aktivnost.

Brazilski Nacionalni institut nedavno je objavio istraživanje u kojem se navodi da je od početka godine u Brazilu prijavljeno više od 72.000 požara, što je za 84 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Više od polovine požara bili su u Amazonu.

U julu je zabilježen veliki rast sječe šuma, što je pratio i rast broja požara u avgustu. Lokalni mediji ističu da su farmeri u pojedinim regionima organizovali “dane vatre”, da bi iskoristili slab odgovor vlasti.

Norveška i Njemačka su obustavile donacije za brazilski fond namijenjen Amazonu koji podržava nevladine organizacije za zaštitu ekologije ali i državne agencije.

Upućeni su i pozivi da Evropa blokira trgovinski sporazum sa Brazilom i drugim južnoameričkim državama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO