Svijet

Brazilski predsjednik optužio aktiviste organizacija da PODMEĆU POŽARE u Amazonu

Britanski dnevnik “Gardijan” navodi da Bolsonaro pokušava da izbjegne sve veće međunarodne kritike zbog neuspjeha da se zaštiti najveća kišna šuma na svijetu.

Brazilski predsjednik optužio aktiviste organizacija da PODMEĆU POŽARE u Amazonu
FOTO: NASA EARTH OBSERVATORY/EPA

Po pitanju požara u Amazonu, koje su, po mom mišljenju izazvale nevladine organizacije jer gube novac. Namjera im je da donesu probleme Brazilu – rekao je brazilski predsjednik Žair Bolsonaro obraćajući se okupljenima na Kongresu čelične industrije u Braziliji.

Prema pisanju lista, porast broja požara u nekoliko država u području Amazon tokom ovog mjeseca uslijedio je nakon medijskih izvještaja da su farmeri ohrabreni mogućnošću da raščišćavaju zemljište radi obrade usjeva i uzgoja stoke jer nova brazilska administracija želi da region otvori za ekonomsku aktivnost.

Brazilski Nacionalni institut nedavno je objavio istraživanje u kojem se navodi da je od početka godine u Brazilu prijavljeno više od 72.000 požara, što je za 84 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Više od polovine požara bili su u Amazonu.

U julu je zabilježen veliki rast sječe šuma, što je pratio i rast broja požara u avgustu. Lokalni mediji ističu da su farmeri u pojedinim regionima organizovali “dane vatre”, da bi iskoristili slab odgovor vlasti.

Norveška i Njemačka su obustavile donacije za brazilski fond namijenjen Amazonu koji podržava nevladine organizacije za zaštitu ekologije ali i državne agencije.

Upućeni su i pozivi da Evropa blokira trgovinski sporazum sa Brazilom i drugim južnoameričkim državama.