Društvo

"BROJ ZARAŽENIH U ŠKOLAMA NIJE ZABRINJAVAJUĆI" Ministar prosvjete o odluci da li će niži razredi da uče od kuće

Broj zaraženih u školama nije zabrinjavajući, a obrazovni sistem je pokazao svu vitalnost, rekao je Ministar prosvete Branko Ružić.

"BROJ ZARAŽENIH U ŠKOLAMA NIJE ZABRINJAVAJUĆI" Ministar prosvjete o odluci da li će niži razredi da uče od kuće
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njegovim riječima, škole nisu mjesto gdje dolazi do pretjerane transmisije virusa, ali da je zbog opšte situacije vlada donijela uredbu da se učenici starijih razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola prebace na online nastavu.

– Sadržaji se snimaju po mjesec dana unaprijed za online nastavu i tu nema problema. Ministarstvo prosvete je pripravno i spremno da se svakog dana prebacimo na model onlajn nastave, kao što je bilo i u vrijeme vanrednog stanja – rekao je Ružić za televiziju Prva.

Upitan da li će se i učenici nižih razreda prebaciti na tu vrstu nastave, on je rekao da se vodi računa o tome šta kažu zdravstveni radnici, kao i da virus nije takav da ostaje u toj populaciji.

– Čak se govori i da nije prenosiv i da ne ugrožava integritet djece mladje od 12 godina. Uvjeren sam i da će i vlada uraditi sve da se što prije nabave vakcine i da ćemo u januaru ući u fazu saniranja problema – rekao je Ružić.

Branko Ružić je izjavio da je namjera da ne bude izgubljen nijedan dan obrazovnog procesa, a kamoli godina.

– Ovo je stvar od nacinalnog interesa i ne smijemo izgubiti nijednu generaciju iako su okolnosti ovakve. Očekujemo da do završetka raspusta i dolaska vakcine pobedimo koronu i da drugo polugodište nastavimo u redovnijem maniru sa nastavnim procesom – rekao je Ružić za televiziju Prva.