Društvo

BRRR, ZIMA JE PRED VRATIMA Savjeti kako da pripremite vaš dom za HLADNE DANE koji dolaze

Uz jake vjetrove, padavine, pad temperature i brojne druge faktore najvažnije je da je uoči zime osigurate spoljašnje područje vašeg doma i popravite sve što bi vam moglo predstavljati problem.

BRRR, ZIMA JE PRED VRATIMA Savjeti kako da pripremite vaš dom za HLADNE DANE koji dolaze
FOTO: SHUTTERSTOCK

Na vrhu liste načina na koji pripremate vašu kuću za zimu, prema pisanju Property Newsa, jeste provjera krova, odnosno zamjena slomljenog crijepa ili dodavanje novog tamo gdje nedostaje. To će pomoći da spriječite curenja koja mogu prouzrokovati propadanje strukture.

Popravite ograde: U danima jakog vjetra vjerovatno je da bi slomljena ograda u dvorištu mogla postati leteća krhotina, pa bi bilo dobro da je dodatno ojačate. Ovakvi problemi mogu prouzrokovati dodatnu štetu na vašoj kući, vozilu ili na imovini vaših komšija.

Kao i slomljene ograde, kante za smeće takođe mogu postati opasne pri jakim vjetrovima. Stoga ih obavezno smjestite na sigurna mjesta.

Kako večeri postaju tamnije, važno je provjeriti jesu li sva svjetla napolju u ispravnom stanju.

Osigurajte štale i šupe: Tokom zime, štale ili šupe u kojima držite vašu dvorišnu opremu mogu postati predmetom zimskih provala pa obavezno provjerite brave na ulazima u ove prostorije, savjetuje Property News.

Ispraznite oluke i slivove: Odvodni otvori i kanali ključni su za zdravlje vašeg doma. Preusmjeravanjem vode s vašeg imanja, ovi kanali štite temelj vašeg doma, sprečavaju eroziju i pomažu u odbrani od poplave podruma. Da biste zaštitili svoj dom, ove oluke, slivnike i jarke potrebno je redovno čistiti. Provjerite lišće, mahovinu i ostale otpatke koji mogu prouzrokovati blokadu cijevi tokom jakih kiša. Ako su oluci slomljeni ili oštećeni, važno je zamijeniti ih kako biste spriječili daljnje oštećenje vašeg doma.

Očistite dimnjak: Prije nego što zapalite vatru u vašem peći ili kaminu, provjerite dimnjak da biste bili sigurni da su uklonjene bilo kakve blokade. Na taj način će se tačka ventilacije održavati čistom i pomoći će vam da izbjegnete požare te ulazak opasnih plinova u vašu kuću, poput ugljen-monoksida.

Ispitajte požarne alarme: Kako peći gotovo neprestano rade tokom zime, apsolutno je neophodno testirati požarne i CO2 alarme tokom hladnijih mjeseci kako biste osigurali da rade ispravno.

Držite kuću zagrijanu: Ukoliko se grijete na plin ili neki drugi sistem uz koji možete kontrolisati toplotu, dobro je držati grijanje na tajmeru. To će vam pomoći da sistem nesmetano radi, zagrijavajući cijevi i dom.

Glavni problem mnogih domaćinstava tokom zimskog perioda su smrznute cijevi. Iako tajmer grijanja može pomoći da se smrznute cijevi održe u dobro stanju, također je dobra ideja da se sve hladne cijevi, posebno one na otvorenom, omotaju toplinskom izolacijom.

(Klix)