Magazin

Čaj utiče na spavanje i nervni sistem: Stručnjaci otkrili koliko ovog napitka smijemo popiti na dan

Pitanje koliko čaja možemo popiti dnevno postaje ključno za ljubitelje ovog napitka.

Šolja čaja
FOTO: GREAT BIG STORY/YOUTUBE/SCREENSHOT

Stručnjaci sugerišu da je umjereno konzumiranje čaja poput zelenog, crnog ili biljnog – obično bezbjedno i često donosi zdravstvene benefite.

Preporučena količina čaja varira, ali većina smjernica naglašava da je do 3-4 šolje dnevno obično bezbjedno za većinu ljudi.

Međutim, važno je imati na umu individualne razlike, poput podnošljivosti kofeina, jer čaj sadrži ovu supstancu koja može uticati na spavanje i nervni sistem.

Pročitajte još

Više od preporučene količine čaja može dovesti do neželjenih efekata, uključujući nesanicu, nervozu ili digestivne smetnje. S druge strane, umjerena konzumacija može pružiti antioksidanse, poboljšati mentalnu budnost i podržati opšte zdravlje.

Uživanje u šoljici omiljenog čaja svakodnevno može biti dio zdravog rituala, ali prilagodite konzumiranje sopstvenim potrebama i reakcijama organizma.

Pijenje čaja, sa svojim bogatim ukusima i aromama, predstavlja više od običnog napitka – to je iskustvo koje treba uživati s mjerom i pažnjom prema vlastitom zdravlju, prenosi Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije