Banjaluka

Čeka se stav SNSD, US i SP: Bez rješenja za probleme u javnom prevozu, novi sastanak u ponedjeljak

Sastanak banjalučkih prevoznika, gradonačelnika Draška Stanivukovića, predsjednika Skupštine grada Mladena Ilića te predstavnika političkih partija, koje su dio gradskog parlameneta je trajao dva sata, ali nije ponudio rješenje  problema u javnom prevozu.

Čeka se stav SNSD, US i SP: Bez rješenja za probleme u javnom prevozu, novi sastanak u ponedjeljak
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Naime, banjalučki prevoznici su najavili da će 1. jula zaustaviti autobuse, jer nije usvojen novi cjenovnik karata u javnom prevozu. Korekciju cjenovnika su tražili zbog konstantnog rasta cijena goriva.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je nakon sastanka rekao da nije sve usaglašeno, ali da je  napravljen mali pomak.

Pročitajte još

– Dogovorili smo se da se karte u javnom prevozu ne prodaju do iduće sjednice Skupštine grada. Na sjednici će biti predložen novi cjenovnik – kazao je Stanivuković.

Dodao je da su ovaj plan podržali PDP, SDS, Banjaluka zove i DEMOS uz napomenu da Grad preuzme najveći dio financijskog tereta.

– Ostaje još SNSD, US i SP. Dogovorili smo se da u ponedjeljak ponovo pričamo. Ako ne dobijemo njihov pristanak, ja ne znam šta će dalje biti, ja ne mogu prisiliti prevoznike da voze – kazao je on.

Napomenuo je da je evidentan rast cijena goriva, koje je neophodno za rad prevoznika. Rekao je da Grad više ne može da nadoknadi prevoznika.

– Grad je bio brana svim poskupljenjima, ali vise ne može. Ovo nije jedino poskupljenje koje mi moramo nadoknaditi. Za javni prevoz smo dali više od dva miliona KM, više ne možemo. Prevoznici traže 40 do 50 odsto skuplje karte, a mi predlažemo 20 odsto i da Grad pomaze troškove karata, za studente i druge kategorije – rekao je Stanivuković i dodao da se traži kompromis za radničke karte.

– Imamo problem sa platom Manjače , “Aledmeo turs” je ponudio raskid ugovora. Ugrožena je firma “Rale turs” koja vozi u seoskom području. To je oko stotinjak radnika – naveo je Stanivuković.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kazao je da je bilo  prijedloga da se Grad odrekne projekata da isplati prevoznike.

– Nama treba sedam miliona KM do kraja godine ako bi kompenzirali prevoznike. Mi to nemamo – naveo je Stanivuković.

Direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić je kazao da je na današnjem sastanku bilo nagovještaja da bi u ponedjeljak mogli dobiti rješenje.

– Ako ne bude rješenja ući ćemo u obustavu saobraćaja i smanjenja kapaciteta preduzeća. Mi smo sve rezerve potrošili na funkcionisanje javnog prevoza – kazao je Mijić .

Naveo je da je dogovoreno da se isplati razlika u cijeni karata po odluci Skupštine grada za jun mjesec.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije