Gradovi

CIJENA UTROSTRUČENA Odbornici odobrili prodaju zemljišta na Jahorini

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su danas odluku o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta na Jahorini koje je u svojini ove opštine, čime je omogućeno da se stavi na licitaciju, rekao je načelnik opštine Boško Jugović.

CIJENA UTROSTRUČENA Odbornici odobrili prodaju zemljišta na Jahorini
FOTO: MARIANA REGOJE/RAS SRBIJA

Danas smo donijeli odluku o povećanju cijene zemljišta na Jahorini, koja je sa 300 KM po metru kvadratnom porasla na 850 KM. Sada kada je cijena zemljišta 850 KM, nećemo prodati nijedan kvadratni metar, već jednostavno hoćemo da je ona u gruntu naša i da se zna da opština Pale ima zemljište na Jahorini – naglasio je Jugović.

On je istakao da svi treba da znaju da načelnik štiti interese opštine Pale, da procedure upravljanja opštinskom imovinom nisu tako jednostavne i da zahtjevaju i stav Pravobranilaštva i Vlade Srpske, dodavši da je opština do sada prodala 7 placeva.

– Svaka marka koja se potroši u ovoj lokalnoj zajednici potrošena je transparentno – tvrdi Jugović.

Licitacija

Šef Kluba odbornika SNSD Škupina Damjan rekao je da usvojena odluka o prodaji neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u svojini opštine Pale ne znači da će se automatski krenuti u taj posao, već da će se to raditi prema potrebama i procjenama.

On je pojasnio da zakon definiše način prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta na području opštine Pale, a Skupština opštine je samo verifikovala ovu današnju odluku, gdje se otvara mogućnost da se raspiše licitacija.

Pročitajte još

Škipina je istakao da je cijena zemljišta po metru kvadratnom od 850 KM realna za prvu zonu na Jahorini.

– Zahvaljujući ulaganjima Vlade Republike Srpske unazad 10 godina, vrijednost nekretnina je porasla. Formirana je komisija koja je na osnovu tehničkih pokazatelja odredila tu cijenu od 850 KM. To ide u prilog opštine Pale, koja će za svaki kvadrat koji proda ubuduće zaraditi po 550 KM više – rekao je Škipina.

Tajkuni

Samostalni odbornik u Skupštini opštine Pale Miroslav Simović kaže da mu je drago što je načelnik opštine danas “stavio tačku na uticaje tajkuna”, koji, prema njegovim riječima, pokušavaju da ostvare svoje interese.

– Ne vidim nikakav razlog zbog čega bi neko bio protiv povećanja cijene zemljišta na Jahorini, osim onih koji žele da njihovi blisku ljudi ili oni sami kupe zemljište po nižoj cijeni – smatra Simović.

Šef Kluba odbornika SDS-a Nikola Blagojević naveo je da odbornici ove stranke nisu podržali odluku o Jahorini.

Skupština opštine Pale danas je usvojila i izmjene i dopune Regulacionog plana dijela posebnog područja “Jahorina” na inicijativu više fizičkih ili pravnih lica.