Kolumne

Ćorcima na moćnike

Stanje u Šumskog gazdinstvu “Borja” Teslić pokazuje je svu nemoć države i institucija u borbi protiv kriminala unutar državnih preduzeća.

Ćorcima na moćnike
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Da li je moguće da svi radnici ovog preduzeća, kao i većina stanovnika Teslića, zna ko stoji iza krađe šume, a da to samo ne dolazi do vrha ovog preduzeća ili do institucija koje su zadužene za provođenje zakona?

Nije „Borja“ jedino preduzeće u Republici Srpskoj koje se nalazi u dubiozi zbog toga što svako malo neko od moćnika zagrabi u njihovu kasu i uzme koliko mu treba.

Ovo preduzeće trenutno predstavlja pravi primjer šta se dešava ako se na vrijeme ne stane u kraj lokalnim šerifima i moćnicima, koji ne prezaju od toga da iz preduzeća izvuku milione maraka, kako bi zadovoljili svoje apetite.

Pročitajte još

Njih ne interesuje što u tim firmama rade ljudi koji od te plate prehranjuju porodice, školuju djecu i žive. Ne, njih interesuju samo njihovi džepovi, a koji su očito toliko duboki da nikako ne uspijevaju da ih napune.

Zato se mora otvoreno postaviti pitanje svima: ko su ti moćnici koji stoje iznad države, ko je toliko jak da se ne boji ni policije ni ljudi, i ko ih štiti?!

Tek kada se otvoreno kaže ko su oni i ko im čuva leđa, možemo se nadati nekoj svijetlijoj budućnosti.

Sama promjena direktora nije dovoljna. To liči na određenu kamuflažu kojom se želi prikazati neka borba za poštovanje zakona.

Ponavljamo, nije ŠG „Borja“ jedino ovakvo preduzeće, skoro svaki grad ili opština ima takva preduzeća i takve lokalne moćnike, koji godinama nekažnjeno izvlače novac iz državnih firmi i uživaju u tome.

Građani Teslića, ali i cijele Republike Srpske, očekuju da vide kako će biti završena policijska istraga u tom gradu i da li će konačno neko iz vrha odgovarati.

Krajnje je vrijeme da država pokaže zube i da krene u obračun i sa kriminalcima u odijelima, začinjenim kravatama.