Kolumne

Čudo

Kada nenormalno postane normalno, onda ono što je bilo normalno djeluje kao čudo.

Čudo
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Upravo to se, kažu, desilo s konkursom za izbor novog generalnog revizora institucija BiH. Članovi parlamentarne komisije, koja je provodila konkursnu proceduru, ostali su zatečeni jer tvrde da ih niko nije zvao da urgira za određenog kandidata.

Svi garantuju da su izbarali najboljeg, što se vidi i po tome da su mu svi dali maksimalan broj bodova. Čudom se čude da je neko tako pametan! Naravno, i u ovom slučaju su postojala određena ograničenja, specifična za BiH, a to znači da ova pozicija pripada Hrvatima. Dakle, predložili su najboljeg Hrvata, a sada je na parlamentu da to i potvrdi. Naivno, ili ne, vjerujemo da Predstavnički dom i Dom naroda BiH točak neće vratiti unazad.

Eh, dragi parlamentarci, koliko li je pametnih ljudi bilo na brojnim konkursima u ovoj zemlji, ali niko nije ni želio da čuje njihovu pamet. Kada oni pričaju, komisija se isključi, ili je na vezi sa šefovima, koji diktiraju ko će da prođe. Na kraju, niko pametan više i ne ide na kokurs „bez leđa“, svjestan da nema smisla. Zato u posljednje vrijeme, možda, i nemate priliku da na javnim konkursima vidite i čujete nekoga ko je pametan, obrazovan, mlad i nadasve pošten.

Pročitajte još

Sistem vrijednosti u BiH toliko je izvitoperen, a negativna selekcija kadrova toliko uznapredovala, da se pravo iznenadimo kada iskoči neko makar natprosječan. Izbor narodnih poslanika je toliko loš da smo sretni kada neko zna da ustane i da priča. Selekcija ministara je toliko mutna da smo svi sretni kada se desi da neko od njih, zaboga, zna da radi svoj posao. Javni direktori su toliko u minusu da je pravo čudo ako je neki od njih poslovao pozitivno. Vlast je toliko zadužila oblasti kojima vlada da je udarna vijest ako su obezbijeđene pare za redovnu isplatu penzija.

Ako i prihvatimo da se do nekih pozicija mora preko partije, pitanje je zašto partije na njih, makar, ne biraju najbolje, a ne najgore što imaju. Ako je to učinjeno da bi šef lakše mogao da upravlja nepismenim, bahatim i nesposobnim, grdno se prevario, jer će se kad-tad desiti kritičan trenutak u kome će takvi doći glave i njemu i nama.