Svijet

ČUVAJU DOMAĆU POLJOPRIVREDU Poljska i Mađarska zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine

Poljska i Mađarska zabranile su uvoz žitarica i druge hrane iz susjedne Ukrajine kako bi zaštitile domaći poljoprivredni sektor, saopštile su u subotu vlade dvije zemlje, nakon povećanog snabdijevanja regiona žitaricama po sniženim cijenama.

ČUVAJU DOMAĆU POLJOPRIVREDU Poljska i Mađarska zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ukrajina je izrazila žaljenje zbog odluke Poljske, rekavši da “rješavanje raznih pitanja jednostranim drastičnim akcijama neće ubrzati pozitivno rešavanje situacije prenosi Rojters.

Nakon što je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskog žita, jeftinijeg od onog koje je proizvedeno u Evropskoj uniji, završio je u centralnoevropskim državama, zbog logističkih uskih grla snabdijevanja, što je podiglo cijene proizvoda lokalnih poljoprivrednika, navodi Rojters.

Pročitajte još

U pismu Evropskoj komisiji prošlog mjeseca, premijeri pet istočnoevropskih zemalja saopštili su da potencijalno treba razmotriti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i hrane saopštilo je da je poljska zabrana u suprotnosti sa postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu, i pozvala na razgovore da se to pitanje riješi.

– Razumijemo da su poljski poljoprivrednici u teškoj situaciji, ali treba naglasiti da su ukrajinski farmeri u ovom trenutku u najtežoj situaciji – navodi se u saopštenju.

Mađarski premijer Viktor Orban pridružio se juče zabrani, rekavši da bi status kvo naneo veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima. Orban nije precizirao kada će zabrana uvoza ukrajinskog žita i druge hrane stupiti na snagu, ali je naveo da će biti ukinuta krajem juna, navodi Rojters.

Mađarska Vlada je saopštila da se nada promjenama propisa na nivou EU, uključujući i ponovno razmatranje eliminacije uvozne carine na ukrajinske proizvode.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu