Politika

CVIJANOVIĆEVA O PONIŠTAVANJU IZBORA U DOBOJU I SREBRENICI "CIK se stavio u službu političkog Sarajeva i opozicije u Srpskoj"

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je odlukom o poništavanju izbora na većini biračkih mjesta u Srebrenici i Doboju, Centralna izborna komisija (CIK) BiH na najgrublji način osporila izbornu volju birača u lokalnim zajednicama i stavila se u službu ostvarivanja političkih interesa Sarajeva i opozicionih stranaka u Srpskoj.

CVIJANOVIĆEVA O PONIŠTAVANJU IZBORA U DOBOJU I SREBRENICI "CIK se stavio u službu političkog Sarajeva i opozicije u Srpskoj"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ova skandalozna odluka predstavlja svojevrsnu osvetu građanima Doboja od onih političkih partija koje su uzurpirale CIK, a koje su u tom gradu svedene na nivo statističke greške, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da istovremeno SDA, uz sverdnu pomoć SDS i PDP, na ovaj način kažnjava Srebreničane zbog toga što su ubjedljivom većinom glasali za Mladena Grujičića, a ne za njihovog kandidata.

Pročitajte još

– Posebno je sramotno to što su izborni rezultati poništeni isključivo na onim biračkim mjestima na kojima glasaju srebrenički Srbi, ali ne i tamo gdje dominantno glasaju Bošnjaci – ukazala je predsjednik Srpske.

Ona je konstatovala da se neosnovanim i neargumentovanim odlukama, poput ove, nastavlja urušavanje integriteta CIK koje je započeto nelegalnim izborom ovog saziva i instaliranjem pojedinih članova koji su na to mjesto došli direktno sa pozicija savjetnika svojih stranačkih lidera ili iz partijskih organa i struktura.

– Republika Srpska osuđuje ovakvu odluku kao neopravdanu, politički motivisanu i usmjerenu na osporavanje izborne volje građana Srpske, kao i urušavanje njenog demokratskog kapaciteta. Osuđujemo i političku motivisanost CIK, činjenicu da su namjerno odugovlačili odluku, da su kršili zakon, kao i to što rade po direktivi raznih centara moći koji smatraju da načelničko mjesto u Srebrenici treba da bude rezervisano za Bošnjake, bez obzira na volju birača – poručila je predsjednik Republike.