Digitalna Srpska

Da li je u pravu ili ipak ne: Šef japanske korporacije tvrdi da će vještačka inteligencija prestići ljudsku za 10 godina

Opšta vještačka inteligencija će za 10 godina prestići ljudsku inteligenciju u skoro svim oblastima, izjavio je izvršni direktor japanske investicione korporacije SoftBank Masajoši Son.

Vještačka inteligencija
FOTO: MARTIAL TREZZINI/EPA

Pogrešno je reći da vještačka inteligencija ne može biti pametnija od ljudi jer su je stvorili ljudi. Ona sada samostalno uči, samostalno se obučava i samostalno zaključuje, baš kao i ljudska bića – naglasio je Son, prenosi CNN.

Govoreći na korporativnoj konferenciji SoftBank Vorld, on je prognozirao da će AGI u budućnosti biti deset puta inteligentnija od zbira cjelokupne ljudske inteligencije.

Pročitajte još

Son je i ranijih godina govorio o potencijalu AGI, obično koristeći termin “singularnost”, da transformiše poslovanje i društvo, ali ovo je prvi put da je dao vremenski okvir za razvoj vještačke inteligencije.

Izvršni direktor SoftBank je sklon radikalnim tvrdnjama o transformativnom uticaju novih tehnologija.

Njegova predviđanja o mobilnom internetu su se u velikoj mjeri potvrdila, dok ona o Internetu stvari nisu.

Kako navodi portal Teh tardžet, opšta vještačka inteligencija je tip vještačke inteligencije dizajniran da obavlja bilo koji intelektualni zadatak koji čovjek može da obavi.

AGI takođe može da sama nađe rješenje kada se suoči sa nepoznatim zadatkom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije