Digitalna Srpska

Komičarka tuži Metu i Open AI "Koristili su moju knjigu za obuku vještačke inteligencije"

Komičarka Sara Silverman podigla je sa autorima Rihardom Kadrejem i Kristoferom Goldenom tužbu protiv Metaplatformsa i Open AI, tvrdeći da su neovlašteno koristili njihov sadržaj za jezičnu poduku vještačke inteligencije.

Vještačka inteligencija, četGPT, OpenAI
FOTO: WU HAO/EPA

Sadržaj je bio zaštićen autorskim pravima, a Meta i Open AI koristili su ga za poduku robota za čet, stoji u grupnoj tužbi, podnesenoj u petak na saveznom sudu u San Francisku.

“Rad korišten bez dozvole”

Meta i Open AI nisu odmah u nedjelju odgovorili na upit Rojtersa da komentarišu tužbu.

Tužioci naglašavaju pravne rizike sa kojima se suočavaju inženjeri pri upotrebi sadržaja zaštićenog autorskim pravima u razvoju čettbotova za službe na korisnike.

Pročitajte još

Silverman, Kadri i Golden tvrde da su Meta i Open AI neovlašteno koristili njihove knjige za razvoj „velikih jezičnih modela“, koje inženjeri predstavljaju kao moćan alat za automatizaciju zadataka replikovanjem ljudskog razgovora.

U tužbi protiv Mete autori tvrde da su anonimno otkriveni podaci o poslovanju kompanija s umjetnom inteligencijom pokazali da je njihov rad korišten bez dozvole.

“Greške u sažecima”

U tužbi protiv Open AI pozivaju se na sažetke vlastitog rada koje je generisao Čet GPT, tvrdeći da pokazuju da je četbot učio baš na njihovom sadržaju, zaštićenom autorskim pravima.

– Neke su pojedinosti u sažecima pogrešne – ali ipak pokazuju da Čet GPT “u skupu podatka za obuku zadržava znanje iz konkretnih radova”, navodi se u tužbi.

U ime vlasnika autorskih prava u SAD čiji je rad navodno neovlašteno korišten, tužioci traže novčanu odštetu, ne precizirajući iznos, prenosi Hina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije