Društvo

DA RIBOLOVAČKA PRIČA, NE OSTANE SAMO PRIČA Nakon što prođe kroz njegove ruke, niko ne vjeruje da je riba prava

Nenad Lovrenski iz Novog Kneževca je među malobrojnim majstorima za prepariranje riba u Srbiji. Ulovljenim trofejima i kapitalcima daje novi život. Ovaj posao zahtjeva svestranost, od zanatskih do umjetničkih pokreta.

DA RIBOLOVAČKA PRIČA, NE OSTANE SAMO PRIČA Nakon što prođe kroz njegove ruke, niko ne vjeruje da je riba prava
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Da bi bio uspješan u svom neobičnom zanatu, Nenad Lovrenski iz Novog Kneževca mora dobro da poznaje anatomiju ribe, da bude dobar hemičar i vješt sa iglom i koncem. Preparator je i vajar koji stvara obris ribe u nekom dugotrajnom materijalu. Korišćenjem četkice, boje i laka uobličava svoj rad. Najvažnije je da se u cjelosti sačuva koža, koja je predhodno bila zamrznuta, piše RTS.

– Koža kad se očisti i sve to, potapa se u hemijski rastvor gdje može da ostane do 24 časa. U tom vremenu mi moramo da namjestimo tijelo koje je odgovarajuće proporcije te ribe koju želimo da namjestimo. I oblik i figuru. Naknadno sve to mijenjati je jako teško, gotovo nemoguće – kaže Nenad Lovrenski.

U gornjem toku rijeke Tise malo koji ribolovac nije upecao primjerak za pamćenje. Uroš Vidović čim je izvadio velikog smuđa iz Tise znao je šta će sa njim.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

– Odlučio sam da se to ovjekoviječi i ta riba je stavljena u restoran da svi ljudi mogu da vide šta sve ova rijeka pruža – objasnio je ribolovac iz Kanjiže Uroš Vidović u razgovoru za RTS.

Čarda u priobalju je i svojevrsni muzej prepariranih primjeraka riba ulovljenih u Tisi kod Kanjiže.

– Dosta gostiju ne može da poveruje da je ta riba preparirana. Pretežno misle da je plastična. Moramo dugo vremena da ubjeđujemo goste da je prava, dok ne pokažemo rez gdje je sječena i ostalo da vide oni da je pravi zubi u pitanju, da su peraja prava – kaže ugostitelj iz Kanjiže Ratko Cincar.

Sportski ribolovci iz cijele Srbije najčešće donose ribe za prepariranje. Ribolovačka etika se poštuje, ne prepariraju se vrste u toku lovostaja ili mrijesta. Odluka o prepariranju se donosi u kratkom roku nakon ulova i riba ne smije da ima fizička oštećenja.